Leniwe pierogi z dynią, masłem i cynamonem
Leniwe pierogi z dynią, masłem i cynamonem |
Leniwe pierogi z dynią, masłem i cynamonem, to pyszna odmiana dla klasyki, czyli zwykłych leniwych pierogów. Ponieważ mamy sezon na dynię, postanowiłam dodać do nich trochę zblendowanej upieczonej dyni. To urozmaicenie zdecydowanie wyszło temu daniu na plus.
Oczywiście jak są leniwe, to nie może też zabraknąć zrumienionej tartej bułki z roztopionym masłem. Natomiast, żeby podkreślić trochę jesienny klimat związany z dynią, dorzuciłam tu jeszcze cynamon. Dynia bardzo się lubi z korzennymi przyprawami w słodkich daniach, więc tutaj też nie mogło być inaczej.
Filmik z przygotowania leniwych znajdziesz na moim Ig → https://www.instagram.com/p/CycvNw9Mxqp/
Pierogi leniwe na blogu
Na blogu znajdziesz też te klasyczne przepisy na leniwe:
Więcej inspiracji na moim Instagramie
Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.
Leniwe pierogi z dynią, masłem i cynamonem
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki:
- 200 g upieczonej dyni
- 250 g półtłustego twarogu
- 1 jajko
- 200 g mąki pszennej + kilka łyżek do podsypania
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 czubate łyżki masła
- 1 łyżeczka cynamonu
- cukier do posypania
Wykonanie
- Dynię zblenduj, ser przeciśnij przez praskę.
- W garnku zagotuj wodę.
- Do miski włóż ser, dynię, mąkę, jajko i sól.
- Wszystko szybko zagnieć.
- Blat oprósz mąką, ciasto podziel na 4 części. Z każdej uformuj wałek, a następnie potnij go na 2-3 cm kawałki.
- Kluski wrzucaj partiami do wrzącej wody, gotuj 2 minuty od momentu ich wypłynięcia.
- W międzyczasie na suchej patelni upraż bułkę. Gdy się lekko przyrumieni dodaj masło, podgrzewaj aż się rozpuści i zrobi się piana, wsyp cynamon i zamieszaj.
- Wrzuć kluski, wymieszaj i lekko przysmaż.
- Przed podaniem posyp cukrem.
Komentarze
Prześlij komentarz