Suszona pigwa do herbaty
Suszona pigwa do herbaty |
Suszona pigwa do herbaty, to jeden ze sposobów na przetworzenie pigwy, która doskonale wspomaga naszą odporność w okresie jesienno-zimowym. Pigwa to pyszny owoc, na który sezon właśnie trwa, więc warto wykorzystać ten moment i przygotować aromatyczne przetwory.
Pigwa ma wiele cennych właściwości zdrowotnych. Dzięki dużej zawartości witaminy C oraz pierwiastków mineralnych, jak wapń fosfor, magnez, potas i żelazo, skutecznie chroni organizm przed przeziębieniem i grypą.
Owoc ten nie nadaje się do jedzenia na surowo, konieczne jest jego ugotowanie. Na szczęście przygotowanie przetworów nie wymaga zbyt wiele wysiłku, a zachwyca smakiem i aromatem. Najlepiej sprawdzą się dojrzałe owoce, ponieważ szybciej zmiękną.
Pigwa na blogu
Na blogu znajdziesz także przepisy na:
Przy okazji zerknij też na →aromatyczne suszone jabłka.
Więcej przepisów na moim Instagramie
Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań na dłużej, będzie mi miło.
Suszona pigwa do herbaty
Czas przygotowania: 6 -7 godzin
Składniki:
- 4 dojrzałe pigwy
Wykonanie
- Owoce umyj i wysusz.
- Pokrój na cienkie paski, ja używam do tego mandoliny.
- Plasterki ułóż w suszarce do warzyw i grzybów.
- Susz do momentu, aż będą całkowicie pozbawione wilgoci.
- Raz na jakiś czas zamieniaj tacki w suszarce, ponieważ najcieplej jest na samym dole, a chodzi o to, żeby owoce suszyły się równomiernie.
- Schowaj do suchego szklanego słoika, dokładnie zakręć, żeby nie dostawała się wilgoć.
Komentarze
Prześlij komentarz