Ziemniaczana sałatka z fasolką szparagową, fetą i pomidorkami
Ziemniaczana sałatka z fasolką szparagową, fetą i pomidorkami |
Ziemniaczana sałatką z fasolką szparagową, fetą i pomidorkami to pyszna propozycja, która sprawdzi się jako zdrowa przekąska w ciągu dnia lub lekka kolacja. Przepis jest banalnie prosty i łatwy do przygotowania.
Sałatkę można też podać na ciepło, będzie wtedy sycącym bezmięsnym obiadem. Jestem pewna, że będzie smakować nie tylko wegetarianom. Oczywiście będzie też wspaniałym dodatkiem do grillowanych mięs.
Sałatkowe przepisy na blogu
Na blogu znajdziesz także inne przepisy na sałatki ziemniaczane w różnych odsłonach:
- Sałatka ziemniaczana z figami i fetą
- Ziemniaczana sałatka z fasolką szparagową
- Ziemniaczana sałatka ze śledziem i grzybami
- Ziemniaczana sałatka z bobem i fetą
- Ziemniaczana sałatka z bobem
- Ziemniaczana sałatka z zielonym ogórkiem
Ziemniaczana sałatka z fasolką szparagową, fetą i pomidorkami
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
- 500 g małych ziemniaków
- 400 g zielonej fasolki szparagowej
- 1 mała cebula
- kawałek fety
- 2 garści pomidorków koktajlowych
- natka pietruszki
Sos:
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka musztardy
- sok z 1/2 cytryny
- 3-4 łyżki oliwy
- 3 łyżki zimnej wody
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Ziemniaki umyj. Z fasolki odetnij końcówki, warzywa ugotuj na parze. Następnie pokrój je na mniejsze części.
- Cebulę pokrój w piórka, fetę pokrusz, a pomidorki przekrój na pół. Natkę posiekaj.
- Ząbek przeciśnij przez praskę. W szklance wymieszaj dokładnie wszystkie składniki na sos.
- Do miski wrzuć ziemniaki, fasolkę, cebulę, pomidorki, fetę i natkę.
- Wlej sos i dokładnie wymieszaj składniki.
Komentarze
Prześlij komentarz