Gęsi smalec z cebulą
Gęsi smalec z cebulą |
Gęsi smalec z cebulą, to pyszny i dużo zdrowszy zamiennik dla naszego klasycznego smalcu. Tak jak pisałam w poprzednich wpisach o gęsinie, gęsi tłuszcz jest zdrowy, ponieważ zawiera dużo pełnowartościowego białka i kwasów jedno- i wielonasyconych.
Smalec z gęsi przygotowuje się dokładnie jak ten tradycyjny wieprzowy, tylko jest on zdecydowanie mniej wolny i nieco szybciej się wytapia. Na pierwszym etapie wytapiania tłuszczu jest ważne, aby temperatura nie była za wysoką, bo skwarki zrobią się bardzo twarde. Lepiej pozwolić im się dać wytopić pomału.
Smalcem tym możemy posmarować kanapkę, a także używać go do smażenia różnego rodzaju potraw, od jajek zaczynając, a na bigosie i gulaszach kończąc.
Gęsina na blogu
Na
blogu znajdziesz również inne przepisy z gęsiną w roli głównej.
Zdecydowanie warto, żeby ten pyszny drób pojawiał się w naszym menu właśnie jesienią:
- pieczona gęś z jabłkiem i gruszką
- rosół z gęsi
- krupnik na gęsinie
- pate z gęsiej wątróbki
- gęsie nogi pieczone w kiszonej kapuście
Więcej inspiracji na moim Instagramie
Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.
Gęsi smalec z cebulą
Czas przygotowania: 40 minut
- tłuszcz i skóra z gęsi
- 2 cebule
- 1 małe kwaśne jabłko
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 2 łyżeczki majeranku
Wykonanie
- Skórę pokrój w drobną kostkę, tłuszcz podziel na mniejsze części.
- Wszystko włóż na zimną suchą patelnie i smaż na średnim ogniu, aż skwarki się przyrumienią, a tłuszcz wytopi.
- Następnie obierz cebulę i jabłko. Pokrój w drobną kostkę.
- Najpierw dorzuć cebulę, a gdy ta się zeszkli dodaj jabłko.
- Smaż na małym ogniu, do momentu, aż cebula i jabłko zmiękną.
- Patelnię zdejmij z ognia, dodaj przyprawy, wymiesza.
- Gdy smalec lekko przestygnie przelej go do miseczek lub słoików.
- Przechowuj w lodówce.
Komentarze
Prześlij komentarz