Pate z gęsiej wątróbki
Pate z gęsiej wątróbki |
Pate z gęsiej wątróbki, to przepyszny pasztet, który najlepiej smakuje ze świeżym domowym chlebie na zakwasie lub chrupiącą bagietką. Jest tak banalnie prosty do zrobienia, a smakuje rewelacyjnie. My zajady się nim bez końca. pate dodać koniak lub burbon, też będzie pysznie. Pamiętaj, że listopad to czas gęsiny, wtedy jest najsmaczniejsza, i zgodnie z tradycją, najczęściej pojawia się na naszym stole.
Filmik, jak zrobić pate z gęsiej wątróbki znajdziesz na moim Ig → https://www.instagram.com/p/CzIoPZzogg2/.
Gęsina na blogu
Na
blogu znajdziesz również inne przepisy z gęsiną w roli głównej.
Zdecydowanie warto, żeby ten pyszny drób pojawiał się w naszym menu właśnie jesienią:
- pieczona gęś z jabłkiem i gruszką
- rosół z gęsi
- krupnik na gęsinie
- gęsi smalec z cebulą
- gęsie nogi pieczone w kiszonej kapuście
Więcej inspiracji na moim Instagramie
Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.
Pate z gęsiej wątróbki
Czas wykonania: 40 minut
Składniki:
- 600 g gęsiej wątróbki
- 1 mała cebula
- 2-3 łyżki gęsiego smalcu
- 60 ml whisky
- 2 łyżki kremówki 30%
- 100 g masła w temperaturze pokojowej
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Na patelni rozgrzej smalec, włóż wątróbki i smaży do momentu, aż wątróbki się przyrumienią, ale w środku pozostaną lekko różowe.
- Cebulę obierz i drobno posiekaj.
- Usmażone wątróbki przełóż do miski, a na patelni usmaż cebulę, do lekkiego zeszklenia.
- Następnie do cebuli wrzuć wątróbki, zalej whisky, chwile gotuj.
- Wlej kremówkę, dodaj przyprawy.
- Wszystko przełóż do wysokiej miski, dodaj masło i dokładnie zblenduj.
- Następnie masę przełóż do miseczki.
- Włóż do lodówki na 3 godziny.
Komentarze
Prześlij komentarz