Sos żurawinowy z winem
Sos żurawinowy |
Sos żurawinowy z winem, to pyszny i aromatyczny dodatek do całego mnóstwa potraw. Ja najbardziej lubię go łączyć z różnego rodzaju daniami mięsnymi. Żurawina idealnie pasuje do pieczonych mięs na zimno i do pasztetów. Ten sos można też dodawać do dań na gorąco, czyli na przykład pieczonego drobiu lub wieprzowiny. Możesz go dodać do pieczenia lub serwować jako osobny dodatek.
Do sosu możesz też użyć mrożonej żurawiny. Możesz ją wtedy taką zamrożoną zalać woda, tylko nieco mniejszą ilością, bo mrożone owoce puszcza więcej wody, niż te świeże. Gęstość sosu też zależy od Twoich upodobań, jeśli wolisz, żeby sos był bardziej gesty, pogotuj go nieco dłużej, wtedy płyn lepiej odparuje.
Inne przepisy z żurawiną na blogu
Na blogu są też inne przepisy z żurawiną w roli głównej:
- śledź imbirowy z żurawiną
- żurawina na zimę
- żurawina z gruszką na zimę
- kremowy sernik z żurawiną
- domowe lody żurawinowe
- budyń jaglany z żurawinowym musem
Sos żurawinowy z winem
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
- 300 g świeżej żurawiny
- 200 ml wody
- 200 ml wytrawnego czerwonego wina
- 1/3 szklanki cukru
- 3 goździki
- kawałek kory cynamonowej
- 1 łyżeczka skórki pomarańczowej - przepis → mielona skórka pomarańczowa
Wykonanie
- Do garnuszka wlej wodę, wino, dodaj cukier i przyprawy.
- Doprowadź do zagotowania, a następnie wrzuć żurawinę.
- Garnek przykryj, ponieważ żurawina może strzelać.
- Gotuj na małym ogniu przez 10-15 minut.
- Z sosu wyjmij goździki i cynamon.
- Gorący sos przełóż do słoika i zakręć.
Komentarze
Prześlij komentarz