Błyskawiczne paluchy z serem

podłużne plauchy z ciasta z czarnuszką
Błyskawiczne paluchy z serem
 

Błyskawiczne paluchy z serem, to super przekąska, którą przygotujesz w ostatniej chwili przed imprezą. To prosty przepis, który każdemu się uda. Od razu możesz je przygotować z podwójnej porcji, bo znikają w oka mgnieniu. Koncentrat i żółty ser, to pyszny duet, który sprawdza się w każdej sytuacji.

Możesz je podać same, tak po prostu do chrupania lub w towarzystwie różnego rodzaju dipów lub sosów, w których będzie je można maczać. Będą też idealnie pasowały do past warzywnych lub rybnych.

Filmik jak przygotować paluchy znajdziesz na moim Ig → https://www.instagram.com/p/C1cUsb2ocun/

 

Przepisy na inne przekąski na imprezę 

Na blogu znajdziesz także inne pomysły na przekąski:

 
 

Więcej inspiracji na moim Instagramie

Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.

 

serowe pluchy z  ciasta



Błyskawiczne paluchy z serem

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta na pizzę 
  • 3-4  łyżki koncentratu pomidorowego
  • 100 g żółtego sera
  • czosnek w proszku
  • sól 
  • pieprz
  • 2 łyżki mleka
  • czarnuszka do posypania

 

Wykonanie

  • Płat ciasta rozwiń.
  • Połowę ciasta posmaruj koncentratem.
  • Oprósz solą, pieprzem i czosnkiem.
  • Ser zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Posyp nim ciasto.
  • Blat ciasta złóż na pół, delikatnie przyciśnij walkiem, żeby ciasto się skleiło.
  • Przy pomocy radełka wykrój paski o szerokości ok. 1,5 cm.
  • Każdy pasek zwiń w spiralkę.
  • Układaj paluchy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Posmaruj mlekiem, posyp czarnuszką.
  • Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15-20 minut, aż się przyrumienią.


Komentarze