Cukier waniliowy z prawdziwą wanilią
Cukier waniliowy z prawdziwą wanilią |
Cukier waniliowy z prawdziwą wanilią, to produkt, który obowiązkowo musi się znaleźć w naszej kuchni podczas przygotowań świątecznych. Jest niezbędny do wszystkich bożonarodzeniowych wypieków. Ma cudowny aromat i jest zdecydowanie zdrowszy i tańszy niż ten sklepowy.
Kilka lat temu producenci przypraw wprowadzili na nasz rynek cukier wanilinowy, który z prawdziwą wanilią nie ma nic wspólnego. Cukier wanilinowy to po prostu tańszy zamiennik cukru waniliowego i zawiera wanilinę lub etylowanilinę. Wanilinę pozyskuje się w sposób syntetyczny z ligniny, eugenolu czy kwasów lignosulfowych.
Domowy cukier waniliowy zrobisz w dosłownie kilka chwil, poniżej znajdziesz przepis. Pamiętaj, żeby taki cukier przechowywać w suchym i szczelnie zamkniętym słoiku.
Inne przyprawy na blogu
Na blogu znajdziesz również inne przepisy na domowe przyprawy:
- Przyprawa do sernika
- Przyprawa do piernika II
- Przyprawa do ciasta dyniowego
- Domowa esencja waniliowa
- Domowy cukier waniliowy
- Mielona skórka pomarańczowa
- Domowa przyprawa do piernika
- Esencja pomarańczowa
Więcej inspiracji na moim Instagramie
Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.
- 1 laska wanilii
- 200 g cukru
- Laskę wanilii przekrój wzdłuż na pół, trzonkiem od noża wyjmij nasionka.
- Laskę połam na mniejsze części.
- Do wyparzonego słoika wsyp cukier, nasionka i włóż kawałki laski wanilii.
- Pamiętaj, aby nie wystawały one ponad cukier.
- Słoik zamknij i schowaj do szafki lub szuflady na 2 tygodnie.
- Raz na jakiś czas potrząśnij słoikiem, ale bez otwierania.
- Po dwóch tygodniach cukier nabierze wspaniałego waniliowego aromatu.
Komentarze
Prześlij komentarz