Gęsie nogi pieczone w kiszonej kapuście
Gęsie nogi pieczone w kiszonej kapuście |
Gęsie nogi pieczone w kiszonej kapuście, to kolejny pomysł na przygotowanie tego pysznego i zdrowego drobiu. Tym razem upiekłam go z dodatkiem kiszonej kapusty i grzybów. To połączenie jest fantastyczne, smaki wspaniale się przenikają.
Tak przygotowana gęsinę możemy spokojnie podać na świąteczny obiad, w towarzystwie na przykład kaszy lub puree z ziemniaków. Pieczone gęsie nogi możemy też spokojnie przygotować poprzedniego dnia, a potem tylko je odgrzać w piekarniku, dodając do żaroodpornego naczynia nieco letniej wody.
Do kapusty, obok bulionu, możesz też dodać wodę z moczonych grzybów. Wtedy kapusta będzie miała nieco ciemniejszy kolor i lekko grzybowy smak. Na pierwszy dzień Bożego Narodzenia będzie daniem wprost idealnym.
Gęsina na blogu
Na
blogu znajdziesz również inne przepisy z gęsiną w roli głównej.
Zdecydowanie warto, żeby ten pyszny drób pojawiał się w naszym menu właśnie jesienią:
- pieczona gęś z jabłkiem i gruszką
- rosół z gęsi
- krupnik na gęsinie
- pate z gęsiej wątróbki
- gęsi smalec z cebulą
Więcej inspiracji na moim Instagramie
Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.
Gęsie nogi pieczone w kiszonej kapuście
Czas przygotowania: 4 godziny + czas oczekiwania
Składniki:
- 2 gęsie nogi
- sól (13 g na kg mięsa)
- 2 łyżki gęsiego smalcu
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 marchewka
- 500 g kiszonej kapusty
- 20 g suszonych grzybów
- 1 łyżeczka suszonego czosnku
- pieprz
- 1 łyżeczka rozmarynu
- sól
- 1 szklanka bulionu
Wykonanie
- Mięso natrzyj solą i odstaw na minimum 12 godzin.
- Grzyby namocz w zimniej wodzie. Mocz je przez minimum 2 godziny.
- Cebulę, czosnek i marchewkę pokrój w kostkę.
- Na rozgrzanym tłuszczu przesmaż warzywa.
- W misce wymieszaj przesmażone warzywa z kapustą kiszoną i grzybami.
- Następnie na patelni obsmaż nogi.
- W żaroodpornym naczyniu ułóż połowę warzywa, oprósz połową przypraw.
- Ułóż na niej nogi i przykryj pozostała kapusta, oprósz przyprawami.
- Wlej bulion.
- Naczynie przykryj i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 3,5 godziny.
Pysznie to wygląda, skojarzyło mi się z obiadami babci męża. :)
OdpowiedzUsuńMiło mi bardzo, dziękuję :)
Usuń