Gęsie nogi pieczone w kiszonej kapuście

Gęsie nogi pieczone w kiszonej kapuście

Gęsie nogi pieczone w kiszonej kapuście, to kolejny pomysł na przygotowanie tego pysznego i zdrowego drobiu. Tym razem upiekłam go z dodatkiem kiszonej kapusty i grzybów. To połączenie jest fantastyczne, smaki wspaniale się przenikają.

Tak przygotowana gęsinę możemy spokojnie podać na świąteczny obiad, w towarzystwie na przykład kaszy lub puree z ziemniaków. Pieczone gęsie nogi możemy też spokojnie przygotować poprzedniego dnia, a potem tylko je odgrzać w piekarniku, dodając do żaroodpornego naczynia nieco letniej wody.

Do kapusty, obok bulionu, możesz też dodać wodę z moczonych grzybów. Wtedy kapusta będzie miała nieco ciemniejszy kolor i lekko grzybowy smak. Na pierwszy dzień Bożego Narodzenia będzie daniem wprost idealnym.

 

Gęsina na blogu

Na blogu znajdziesz również inne przepisy z gęsiną w roli głównej. Zdecydowanie warto, żeby ten pyszny drób pojawiał się w naszym menu właśnie jesienią:

 

Więcej inspiracji na moim Instagramie

Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.

 

na białym talerzu pieczona kapsuta z kawałkiem mięsa


Gęsie nogi pieczone w kiszonej kapuście

Czas przygotowania: 4 godziny + czas oczekiwania

Składniki:

  • 2 gęsie nogi
  • sól (13 g na kg mięsa)
  • 2 łyżki gęsiego smalcu
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • 500 g kiszonej kapusty
  • 20 g suszonych grzybów
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • pieprz
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • sól  
  • 1 szklanka bulionu

 

Wykonanie

  • Mięso natrzyj solą i odstaw na minimum 12 godzin. 
  • Grzyby namocz w zimniej wodzie. Mocz je przez minimum 2 godziny.
  • Cebulę, czosnek i marchewkę pokrój w kostkę.
  • Na rozgrzanym tłuszczu przesmaż warzywa.
  • W misce wymieszaj przesmażone warzywa z kapustą kiszoną i grzybami.
  • Następnie na patelni obsmaż nogi.
  • W żaroodpornym naczyniu ułóż połowę warzywa, oprósz połową przypraw.
  • Ułóż na niej nogi i przykryj pozostała kapusta, oprósz przyprawami.
  • Wlej bulion.
  • Naczynie przykryj i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 3,5 godziny.


kiszona kapusta [ieczona z gęsią i warzywami


Komentarze

  1. Pysznie to wygląda, skojarzyło mi się z obiadami babci męża. :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz