Kokosowe trufle
Kokosowe trufle |
Kokosowe trufle, to pyszny deser, który przypadnie do gustu przede wszystkim wielbicielom kokosa. Tej słodkiej kuleczce obtoczonej w lekkich, jak piórko wiórach koksowych nie oprze się też żaden łasuch, tego jestem pewna!
Te czekoladki są bardzo proste do przygotowania i na bank udadzą się każdemu, nawet temu mniej wprawnemu kucharzowi. Są nieco lżejsze niż te klasyczne trufle, bo tutaj zamiast tłustej kremówki użyłam serka śmietankowego. Serek idealnie się łączy z roztopioną w kąpieli wodnej białą czekoladą.
Filmik, jak przygotować te trufle znajdziesz na moim Ig → https://www.instagram.com/reel/C1e1_gyoRKP/
Na blogu jest też przepis na inne trufle → trufle czekoladowe żurawiną.
Kokosowe inspiracje na blogu
Na moim blogu znajdziesz także inne przepisy z kokosem:
- ciasto rafaello dla leniwych
- rafaello z wiśniami bez pieczenia
- kokosowy deser z truskawkami
- kokosowe ciasto z jabłkami
- ciasto kokosowe z rabarbarem
Więcej inspiracji na moim Instagramie
Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.
Kokosowe trufle
Czas przygotowania: 30 minut + czas oczekiwania
Składniki:
- 200 g białej czekolady
- 120 g serka śmietankowego
- 2 łyżki whisky
- 100 g wiórków kokosowych
Do obtoczenia trufli:
- wiórki kokosowe
Przygotowanie
- Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, następnie lekko przestudź.
- Dodaj serek i alkohol, wymieszaj.
- Następnie wsyp wiórki kokosowe, ponownie wymieszaj.
- Wstaw na minimum 60 minut do lodówki, aby masa stężała.
- Uformuj kulki o wielkości orzecha włoskiego.
- Kulki obtocz w wiórkach.
Komentarze
Prześlij komentarz