Chili con carne z kakao
Chili con carne z kakao |
Chili con carne z kakao, to idealna propozycja na karnawałowy stół. To danie bardzo często pojawia się na różnych imprezach organizowanych w naszym domu w sezonie świąteczno-karnawałowym. Ja, jako gospodyni uwielbiam je za to, że jest jednogarnkowe i bardzo proste do przygotowania. Produkty podsmażamy i gotujemy w tym samym garnku.
Poza tym można je przygotować dzień wcześniej, co bardzo upraszcza imprezową logistykę i przynajmniej danie główne mamy z głowy. Moim zdaniem, jak postoi dwa dni w lodówce, to zdecydowanie zyskuje na smaku.
Ja z reguły podaję je z chrupiącą bagietką, ale można je również podawać z ugotowanym na sypko ryżem. Do tego kleks gęstej śmietany, posiekane listki natki do posypania i nasi goście są wniebowzięci.
Filmik, jak przygotować chili znajdziesz na mi Ig → https://www.instagram.com/reel/C14qf_tonRV/
Chili con carne na blogu
Na moim blogu znajdziesz też inne przepisy na chili, w tym bardziej znaną wersje chili bez kakao:
Więcej inspiracji na moim Instagramie
Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.
Chili con carne z kakao
Czas przygotowania: 60 minut
- 500 g mielonej lub drobno posiekanej wołowiny
- 1puszka czerwonej fasoli 400 g
- 1 puszka pomidorów bez skórki 400 g
- 1 puszka kukurydzy
- 1 cebula
- 1 łyżeczka czosnku
- 1 łyżeczka papryki
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżeczka kolendry
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka papryczki chili
- 1 łyżka kakao
- szczypta cukru
- sól
- pieprz
- gęsta śmietana
- listki natki
Wykonanie
- Mięso podsmaż w szerokim garnku.
- Cebulę obierz i pokrój w kostkę i dodaj do smażącego się mięsa.
- Wszystko smaży jeszcze przez 5 minut, a następnie dodaj pomidory i całą zawartość, bez odcedzania, puszki fasoli i kukurydzy.
- Dodawaj po kolei wszystkie przyprawy i duś na małym ogniu około 20-30 minut.
- Podawaj z kleksem gęstej śmietany, posypane natka pietruszki.
Chili con carne z kakao to ciekawa i nietypowa propozycja na karnawałowy stół. Sama również uwielbiam przygotowywać jednogarnkowe potrawy, które są zarówno proste do przygotowania, jak i smaczne.
OdpowiedzUsuńTo prawda, to nasze ulubione danie
Usuń