Donuty z piekarnika
Donuty z piekarnika |
Tegoroczny karnawał dobiega powoli końca, ale mam dla Ciebie jeszcze jedna inspirację, czyli donuty z piekarnika. Robiłam już kiedyś te ciastka w takiej właśnie formie, nazwijmy to bardziej dietetycznej, bo bez smażenia w głębokim tłuszczu. Natomiast to ciasto nieco się różni od tamtego, ponieważ nie jest drożdżowe, tylko przygotowane z dodatkiem proszku do pieczenia i sody.
Do przygotowania tych ciastek będzie potrzebna specjalna foremka do pieczenia donutów, żeby zachowały swój tradycyjny kształt. Dostępne są metalowe i sylikonowe, według mnie te metalowe są dużo lepsze, bo ciastka ładnie się w nich rumienią, również od spodu.
Moje donuty ozdobiłam polewą z czekolady i białą cukrową posypką. Ale tutaj możliwości jest wiele, więc możesz użyć także białej czekolady, mlecznej lub po prostu lukru. A do tego różnego rodzaju posypek, albo płatków jadalnych kwiatów.
Filmik, jak przygotować te donuty znajdziesz na moim Ig → https://www.instagram.com/p/C2NSlZNIEiu/
Donuty na blogu
Na moim blogu znajdziesz także inny przepisy na te pyszne okrągłe ciastka z dziurką w środku:
- Graffe napoletane, czyli neapolitańskie pączki
- Cynamonowe donuty z piekarnika z polewą czekoladową
- Donuty (donaty) z różowym lukrem
- Donaty (donuts) z piekarnika
- Donaty (donuts)
Więcej inspiracji na moim Instagramie
Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.
Donuty z piekarnika
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki:
- 320 g mąki pszennej
- 0,5 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki soli
- 150 g cukru trzcinowego
- 180 g jogurtu
- 30 g rozpuszczonego masła
- 2 jajka
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
Polewa czekoladowa:⠀
- 100 g czekolady gorzkiej lub deserowej ⠀
- 200 ml śmietanki 30%⠀
- 2 łyżki miękkiego masła
- posypka
Wykonanie
- W misce wymieszaj suche składniki.
- Następnie dodaj pozostałe i zmiksuj na gładką masę.
- Odstaw na 15-20 minut.
- Masę przełóż do rękawa cukierniczego lub do torebki na mrożonki, odetnij rożek i wyciśnij do formy na donuty wysmarowanej tłuszczem. Ciasto powinno sięgać do połowy foremki.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 10-12 minut.
- Po upieczeniu wystudź ciastka na kratce.
- W międzyczasie przyszykuj polewę.
- W rondelku na małym ogniu podgrzej śmietankę z pokruszoną czekoladą.
- Raz na jakiś czas zamieszaj.
- Gdy czekolada się rozpuści dodaj masło i wymieszaj.
- Odstaw do przestygnięcia.
- Gdy polewa zacznie tężeć maczaj w niej górę ciastka, a następnie udekoruj kolorową posypką.
- Ułóż na kratce i poczekaj, aż polewa całkowicie stwardnieje.
Komentarze
Prześlij komentarz