Donuty z piekarnika

Donuty z piekarnika

 

Tegoroczny karnawał dobiega powoli końca, ale mam dla Ciebie jeszcze jedna inspirację, czyli donuty z piekarnika. Robiłam już kiedyś te ciastka w takiej właśnie formie, nazwijmy to bardziej dietetycznej, bo bez smażenia w głębokim tłuszczu. Natomiast to ciasto nieco się różni od tamtego, ponieważ nie jest drożdżowe, tylko przygotowane z dodatkiem proszku do pieczenia i sody.

Do przygotowania tych ciastek będzie potrzebna specjalna foremka do pieczenia donutów, żeby zachowały swój tradycyjny kształt. Dostępne są metalowe i sylikonowe, według mnie te metalowe są dużo lepsze, bo ciastka ładnie się w nich rumienią, również od spodu.  

Moje donuty ozdobiłam polewą z czekolady i białą cukrową posypką. Ale tutaj możliwości jest wiele, więc możesz użyć także białej czekolady, mlecznej lub po prostu lukru. A do tego różnego rodzaju posypek, albo płatków jadalnych kwiatów.

Filmik, jak przygotować te donuty znajdziesz na moim Ig → https://www.instagram.com/p/C2NSlZNIEiu/


Donuty na blogu

Na moim blogu znajdziesz także inny przepisy na te pyszne okrągłe ciastka z dziurką w środku:

 

Więcej inspiracji na moim Instagramie

Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.

 


Donuty z piekarnika

Czas przygotowania: 40 minut

Składniki:

  • 320 g mąki pszennej
  •  0,5 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  •  0,5 łyżeczki soli
  •  150 g cukru trzcinowego
  •  180 g  jogurtu
  •  30 g rozpuszczonego masła
  •  2 jajka
  •  1 łyżeczka pasty waniliowej

Polewa czekoladowa:⁠

  • 100 g czekolady gorzkiej lub deserowej ⁠⠀
  • 200 ml śmietanki 30%⁠⠀
  • 2 łyżki miękkiego masła⁠
Dodatkowo:
  • posypka

 

Wykonanie

  • W misce wymieszaj suche składniki.
  • Następnie dodaj pozostałe i zmiksuj na gładką masę. 
  • Odstaw na 15-20 minut. 
  • Masę przełóż do rękawa cukierniczego lub do torebki na mrożonki, odetnij rożek i wyciśnij do formy na donuty wysmarowanej tłuszczem. Ciasto powinno sięgać do połowy foremki.
  • Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 10-12 minut. 
  • Po upieczeniu wystudź ciastka na kratce.
  • W międzyczasie przyszykuj polewę. 
  • W rondelku na małym ogniu podgrzej śmietankę z pokruszoną czekoladą. 
  • Raz na jakiś czas zamieszaj. 
  • Gdy czekolada się rozpuści dodaj masło i wymieszaj. 
  • Odstaw do przestygnięcia.
  • Gdy polewa zacznie tężeć maczaj w niej górę ciastka, a następnie udekoruj kolorową posypką.
  • Ułóż na kratce i poczekaj, aż polewa całkowicie stwardnieje.

 

Komentarze