Sałatka z kukurydzą i surimi
Sałatka z kukurydzą i surimi |
Sałatka z kukurydzą i surimi, to pyszny pomysł na kolorowe i smakowite danie. Karnawał w pełni, więc czas na imprezowe szaleństwo i oczywiście pyszne menu. Tę sałatkę przygotujesz bardzo szybko, co według mnie bardzo się liczy, gdy przed Tobą przygotowanie imprezowego stołu.
Ja użyłam świeżych paluszków surimi, natomiast jeśli Ty planujesz przygotować sałatkę z tych mrożonych, musisz je wyjąć z zamrażarki dzień wcześniej i powoli rozmrażać w lodówce.
Sałatkę podałam z sosem na bazie majonezu, jogurtu i koncentratu pomidorowego, bo pomidory idealnie podbijają smak paluszków krabowych. Zresztą tak samo jak czosnek, który nadaje im nieco ostrzejszego charakteru.
A przy okazji warto jeszcze pamiętać, żeby w sklepie w momencie wybierania paluszków krabowych dokładnie przeczytać ich etykiety ze składem i wybrać te, gdzie zawartość ryby jest największa. Niestety często zdarza się, że producenci upychają w paluszkach mnóstwo innych zbędnych składników i wypełniaczy.
Sałatkowe inspiracje na blogu
Na blogu znajdziesz również inne przepisy na karnawałowe sałatki:
- Sałatka z kukurydzą, papryką i serem
- Makaronowa sałatka z burakami i serem
- Makaronowa sałatka z grzybami
- Sałatka z burakami i mandarynkami
- Sałatka z wędzonym łososiem i burakiem
- Sałatka z zielonym groszkiem, ogórkiem i surimi
- Sałatka warstwowa z surimi
- Sałatka z krewetkami i jajkiem
Więcej inspiracji na moim Instagramie
Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.
Sałatka z zielonym groszkiem, kukurydzą i surimi
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki:
- 250 g paluszków krabowych surimi
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1 szklanka pokrojonej w paski sałaty
- 1/2 długiego zielonego ogórka
Sos różowy
- 3 łyżki majonezu
- 4 łyżki naturalnego jogurtu
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 mały ząbek czosnku
- sól
- pieprz
- sok z cytryny
- 2 łyżki posiekanej natki
Wykonanie
- Ogórka pokrój w drobną kostkę.
- Paluszki przekrój na trzy części i rozdziel włókna.
- Do miski włóż sałatę, kukurydzę, paluszki i ogórek.
- Następnie wierzch posyp natką.
- W szklance wymieszaj składniki sosu, czosnek przeciśnij przez praskę, dodaj do sosu.
- Na koniec polej sałatkę sosem.
- Wszystko wymieszaj przed podaniem.
Komentarze
Prześlij komentarz