Schab pieczony ze śliwkami
Schab pieczony ze śliwkami |
Schab pieczony ze śliwkami w rękawie do pieczenia, to idealny sposób na pyszne i aromatyczne mięso. Wiadomo, że schab jest chudym mięsem i po upieczeniu bywa suchy. Ja zawsze kupuję schab z tak zwanym warkoczem. Ten kawałem mięsa jest tłustszy i idealnie nadaje się do pieczenia.
Dodatkowo użycie rękawa do pieczenia pozwala zachować podczas obróbki termicznej cała wilgoć i soki, wiec mięso nie wyschnie pod wpływem wysokiej temperatury. Serdecznie Ci polecam ten sposób na schab.
Na moim Ig znajdziesz filmik, jak zrobić ten schab → https://www.instagram.com/reel/C1ZsVY8oiiX/
Inne przepisy ze schabem na blogu
Na blogu znajdziesz także inne inspiracje kulinarne:
- Ziołowy schab z pończochy
- Schab ze słoika w pikantnej panierce
- Schab ze słoika
- Schab nadziewany suszonymi owocami
- Schab wolno pieczony
Więcej inspiracji na moim Instagramie
Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.
Schab pieczony ze śliwkami
Czas przygotowania: 80 minut + czas oczekiwania
Składniki:
- 1000 kg schabu
- 3 łyżki majeranku
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu
- 1/2 łyżeczka papryki
- 1/2 łyżeczka suszonego czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oleju
- 100 g suszonej śliwki
- opcjonalnie kawałek siatki wędliniarskiej
- Schab włóż do siatki wędliniarskiej.
- W schabie przy pomocy ostrego noża zrób tunel. Upychaj w nim dokładnie śliwki.
- Końcówki siatki zawiąż.
- Przyprawy wymieszaj w miseczce z olejem i natrzyj nimi mięso.
- Schab włóż do rękawa do pieczenia. Dokładnie zawiąż.
- Włóż na 12 - 24 godziny do lodówki.
- Piekarnik nagrzej do 180 stopni i piecz mięso przez godzinę.
- Gdy schab ostygnie zdejmij z niego rękaw i siatkę.
Komentarze
Prześlij komentarz