Szarpany indyk
Szarpany indyk |
Szarpany indyk w końcu pojawił się i na moim blogu. Zupełnie nie wiem dlaczego do tej pory ten przepis nie zagościł w mojej kuchni? Szarpana wieprzowina pojawiała się na moim stole już kilka razy, ale zawsze wydawało mi się, że drób jest za suchy i będzie wiórowaty. Otóż zdecydowanie nie, ten przepis jest rewelacyjny, dzięki dodanym składnikom. Mięso jest wilgotne i aromatyczne.
Ten przepis jest doskonałą bazą do wielu dań. Można z nim zrobić burgery, zawinąć w tortillę, podać ze smażonymi warzywami, dorzucić do niego na przykład ryż. Tak naprawdę, to ogranicza nas tylko nasza kulinarna wyobraźnia. I to jest zdanie, które często powtarzam.
Zrób więc szarpanego indyka i zaszalej w Twojej kuchni podając go, tak jak najbardziej będzie Ci smakował.
Filmik, jak zrobić indyka znajdziesz na moim Ig → https://www.instagram.com/p/C1rxmJHoS1C/
Przepisy z indykiem na blogu
Na moim blogu znajdziesz także inne inspiracje z indykiem w roli głównej:
- Indyk z makaronem w śmietankowym sosie
- Pieczone nuggetsy z indyka
- Potrawka z indyka z marchewką i groszkiem
- Roladki z indyka w sosie grzybowym
Więcej inspiracji na moim Instagramie
Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.
Szarpany indyk
Czas przygotowania: 70 minut
Składniki:
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- olej do smażenia
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki miodu
- 2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 puszka pomidorów pelati
- sól
- pieprz
- 600 g piersi z indyka
Wykonanie
- Cebulę i czosnek drobno posiekaj.
- Wrzuć do garnka na rozgrzany olej, smaż przez 3 minuty, aż się zeszklą.
- Dodaj po kolei wszystkie składniki poza mięsem, dokładnie wymieszaj.
- Pierś z indyka podziel na 4 części, oprósz solą i pieprzem.
- Mięso włóż do garnka z sosem pomidorowym, gotuj na małym ogniu przez około godzinę.
- Raz na jakiś czas odwróć kawałki mięsa.
- Mięso musi być na tyle miękkie, żeby można je poszarpać na włókna widelcem.
Komentarze
Prześlij komentarz