Szarpany indyk

porwane kawałki mięsa w sosie pomidorowym
Szarpany indyk

Szarpany indyk w końcu pojawił się i na moim blogu. Zupełnie nie wiem dlaczego do tej pory ten przepis nie zagościł w mojej kuchni?  Szarpana wieprzowina pojawiała się na moim stole już kilka razy, ale zawsze wydawało mi się, że drób jest za suchy i będzie wiórowaty. Otóż zdecydowanie nie, ten przepis jest rewelacyjny, dzięki dodanym składnikom. Mięso jest wilgotne i aromatyczne.

Ten przepis jest doskonałą bazą do wielu dań. Można z nim zrobić burgery, zawinąć w tortillę, podać ze  smażonymi warzywami, dorzucić do niego na przykład ryż. Tak naprawdę, to ogranicza nas tylko nasza kulinarna wyobraźnia. I to jest zdanie, które często powtarzam. 

Zrób więc szarpanego indyka i zaszalej w Twojej kuchni podając go, tak jak najbardziej będzie Ci smakował.

Filmik, jak zrobić indyka znajdziesz na moim Ig → https://www.instagram.com/p/C1rxmJHoS1C/

 

Przepisy z indykiem na blogu

Na moim blogu znajdziesz także inne inspiracje z indykiem w roli głównej:

 

Więcej inspiracji na moim Instagramie

Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.

kawałki mięsa w białej misce

 

Szarpany indyk

Czas przygotowania: 70 minut

Składniki:

  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku 
  • olej do smażenia
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki miodu
  • 2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 puszka pomidorów pelati
  • sól
  • pieprz
  • 600 g piersi z indyka

 

Wykonanie 

  • Cebulę i czosnek drobno posiekaj.
  • Wrzuć do garnka na rozgrzany olej, smaż przez 3 minuty, aż się zeszklą.
  • Dodaj po kolei wszystkie składniki poza mięsem, dokładnie wymieszaj.
  • Pierś z indyka podziel na 4 części, oprósz solą i pieprzem.  
  • Mięso włóż do garnka z sosem pomidorowym, gotuj na małym ogniu przez około godzinę.
  • Raz na jakiś czas odwróć kawałki mięsa.
  • Mięso musi być na tyle miękkie, żeby można je poszarpać na włókna widelcem. 


Komentarze