Tatar z łososia
W przepisie podałam orientacyjną ilość sosu sojowego, ponieważ to ile go dodasz zależy od tego, jak słony będzie kupiony przez Ciebie łosoś. Mój był dość słony, więc wystarczyła mi jedna łyżka sosu. Przy okazji polecam Ci kupowanie dobrej jakości ryb, ze sprawdzonego źródła. Upewnij się czy nie były one wcześniej mrożone, bo taka ryba niestety traci dużo na smaku. Ja zawsze wybieram łososia wędzonego na zimno.
Filmik, jak zrobić tatara znajdziesz na moim Ig → https://www.instagram.com/p/C12GjwUIdSu/
Kulinarne inspiracje z łososiem
Na moim blogu znajdziesz również inne przepisy z wędzonym łososiem w roli głównej:
- ryżowa sałatka z wędzonym łososiem
- ryżowa sałatka z łososiem i wakame
- pasta łososiowa
- jajka faszerowane z łososiem
Więcej inspiracji na moim Instagramie
Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.
Tatar z łososia
Czas przygotowania: 10 minut
Składniki:
- 300 g wędzonego na zimno łososia
- 1 dymka
- 2 łyżki oleju sezamowego lub oliwy
- 1-2 łyżki sosu sojowego*
- pieprz
- sezam do posypania
- plasterki zielonego ogórka do podania
* w zależności od tego, jak słony jest Twój łosoś
Wykonanie
- Rybę drobno posiekaj.
- Cebulkę pokrój w drobna kostkę, szczypior w paseczki.
- Do miski wrzuć łososia, dodaj cebulkę, szczypior, olej lub oliwę, sos sojowy i pieprz.
- Dokładnie wymieszaj.
- Tatara ułóż na plasterkach zielonego ogórka.
- Na koniec posyp tatara sezamem.
Komentarze
Prześlij komentarz