Trufle czekoladowe z żurawiną
Trufle czekoladowe z żurawiną |
Trufle czekoladowe z żurawiną, to rozpływające się w ustach słodkie kuleczki z dodatkiem żurawiny i herbatników. Żurawina namoczona w alkoholu i pokruszone herbatniki wspaniale kontrastują z gorzką czekoladą. Do namoczenia żurawiny wykorzystałam wódkę, ale możesz użyć dowolnego mocnego alkoholu. A jeśli nie chcesz dodawać alkoholu, namocz owoce w mocnej herbacie.
Przygotowanie tych trufli jest bananie proste. Ważne jest, żeby masa czekoladowa miała odpowiednią konsystencję i dawała się dobrze formować. Gdyby się kleiła możesz posmarować ręce odrobiną oleju lub zimniej wody.
Filmik z przygotowania trufli jest na moim Ig → https://www.instagram.com/reel/C190-9hI9QF/.
Na blogu jest też przepis na inne trufle, czyli → kokosowe trufle.
Czekoladowe inspiracje na blogu
Na moim blogu znajdziesz również inne przepisy z czekoladą w roli głównej:
Więcej inspiracji na moim Instagramie
Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.
Trufle czekoladowe z żurawiną |
Trufle żurawinowe
Czas przygotowania: 40 minut + czas oczekiwania
Składniki:
- 30 g suszonej żurawiny
- 2 łyżki wódki
- 200 g gorzkiej czekolady
- 80 ml kremówki 30%
- 20 g masła
- 30 g herbatników
- kakao do obtoczenia
Wykonanie
- Żurawinę drobno posiekaj, zalej wódką i odstaw na 30 minut.
- Czekoladę posiekaj.
- Do garnuszka wlej kremówkę, wrzuć czekoladę, podgrzewaj na małym ogniu, aż czekolada się rozpuści.
- Dodaj masło i dokładnie wymieszaj.
- Herbatniki pokrusz w moździerzu lub przy pomocy wałka.
- Dodaj żurawinę namoczoną w wódce, wymieszaj.
- Dodaj pokruszone herbatniki i wszystko dokładnie wymieszaj.
- Masę odstaw na 2 godziny w chłodne miejsce.
- Po tym czasie formuj kulki o wielkości orzecha włoskiego.
- Na koniec obtocz je w kakao.
Komentarze
Prześlij komentarz