Wieniec drożdżowy z indykiem i brokułami
Wieniec drożdżowy z indykiem i brokułami |
Wieniec drożdżowy z indykiem i brokułami, to eleganckie danie, które bardzo łatwo i szybko przygotujesz w swojej kuchni. Do jego przygotowania wykorzystałam gotowe ciasto na pizzę. Można je kupić w popularnych sieciówkach. Bardzo ułatwia życie, kiedy na przykład masz niespodziewanych gości, lub mało czasu na stanie przy kuchni.
Do niedawna takim moim must have w kuchni buło gotowe ciasto francuskie, ale muszę przyznać, że teraz to właśnie jest numerem 1. Jest zdecydowanie mniej tłuste, doskonale się z nim pracuje i nie kruszy się po upieczeniu.
Filmik, jak zrobić taki wieniec znajdziesz na moim Ig → https://www.instagram.com/reel/C1uZCgBIlN3/
Po więcej dań z brokułem zajrzyj tutaj → dania z brokułem w roli głównej.
Wytrawne wypieki na blogu
Taki wieniec, to idealny pomysł na imprezę czy obiad, ana blogu znajdziesz także inne podobne przepisy:
- Szybka tarta z cukinią
- Szybka tarta ze szparagami i kozim serem
- Wytrawna tarta z figami i fetą
- Szybka tarta ze szparagami i szynką dojrzewającą
- Tarta z dynią i szpinakiem
Więcej inspiracji na moim Instagramie
Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.
Wieniec drożdżowy z indykiem i brokułami
Czas przygotowania:
Składniki:
- 600 g piersi z indyka
- 1 łyżeczka papryki
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka czosnku
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
- 180 g brokułów
- 1 mała czerwona cebula
- 200 g sera mozzarella
- opakowanie XL ciasta na pizzę
- 1 jajko
- biały i czarny sezam
Wykonanie
- Mięso pokrój w małą kostkę, dodaj przyprawy i wymieszaj.
- Usmaż na patelni na rozgrzanym oleju, odstaw do przestudzenia.
- Brokuły podziel na różyczki, wrzuć do miski, zalej wrzątkiem.
- Po 5 minutach odcedź, odstaw do przestudzenia.
- Cebulę pokrój w cienkie piórka.
- Ser zetrzyj na tartce o grubych oczkach.
- Rozwiń ciasto, ułóż na nim równomiernie mięso, kolejno brokuły, cebulę i ser.
- Na końcu zostaw 2 cm pasek wzdłuż ciasta bez żadnych produktów, żeby ciasto się mogło skleić przy formowaniu rulonu.
- Oprósz solą i pieprzem.
- Zwijaj wzdłuż długiego boku w rulon, dokładnie sklej ciasto.
- Przenieś je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, uformuj wieniec.
- Pomaluj go rozkłóconym jajkiem, posyp sezamem.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 30-35 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz