Churros z cynamonem
Churros z cynamonem |
Churros, to tradycyjne hiszpańskie wyciskane ciastka, które są smażone w głębokim tłuszczu roślinnym. Z reguły mają kształt gwiazdki, ale mogą też być okrągłe. Podaje się je na gorąco obtoczone z cukrze lub w cukrze z cynamonem. Hiszpanie uwielbiają je maczać w filiżance gorącej czekolady.
Oryginalna hiszpańska receptura nie zawiera jajka, a masa jest bardzo gęsta. Jest wyciskana na gorący olej lub oliwę przy pomocy specjalnej maszynki, nazywanej churrera. Ponieważ w Polsce takie maszynki nie są popularne, do ciasta dodajemy więcej wody i jajko. Jest to coś na kształt parzonego ciasta, które wykorzystuje się do ptysi czy ekler. Takie ciasto jest nieco rzadsze, a do jego mieszania możesz użyć miksera.
Ciasto przekładamy do cukierniczego rękawa i wyciskamy bezpośrednio na rozgrzany tłuszcz. Możesz użyć tylki w kształcie gwiazdki lub okrągłej. A jeśli nie posiadasz rękawa, użyj po prostu foliowej torebki do mrożenia i wytnij w niej otwór o średnicy 1 cm.
Przepisy na churros na blogu
Na moim blogu znajdziesz także inne przepisy na te pyszne ciastka:
Więcej inspiracji na moim Instagramie
Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.
Churros z cynamonem
- 300 ml wody
- 220 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 1 łyżka rozpuszczonego masła
- 1 duże jajko
- olej do smażenia
- 4 łyżki cukru do posypania
- 2 łyżeczki cynamonu
Wykonanie
- Wodę wlej do garnka i ją zagotuj.
- Wsyp do niej mąkę, dodaj szczyptę soli. Wymieszaj.
- Następnie dodaj masło i energicznie wymieszaj do momentu uzyskania gładkiego ciasta.
- Ciasto na chwilkę odstaw do przestygnięcia.
- Dodaj jajko i ponownie wymieszaj do uzyskania gładkiej masy.
- W międzyczasie w szerokim garnku podgrzej olej.
- Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego zakończonego końcówką w formie gwiazdki.
- Gdy olej będzie już gorący wyciskaj partiami ciasto.
- Możesz je odcinać przy pomocy nożyczek.
- Smaż je z obu stron na złoty kolor.
- Wyjmij na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem kuchennym, żeby trochę obciekły z tłuszczu.
- W miseczce wymieszaj cukier z cynamonem.
- Gorące churros obtaczaj w cukrze z cynamonem.
sexi pszepis
OdpowiedzUsuń