Orzechowe trufle
Orzechowe trufle, to prawdziwie czekoladowa rozkosz, którą przygotujesz z zaledwie czterech składników. Przepis jest naprawdę banalnie prosty, szybki i łatwy do przygotowania. Trufle idealnie sprawdzą się nie tylko na słodkim stole, ale także jako uroczy słodki prezent dla bliskiej osoby.
Trufle przygotowałam na bazie mlecznej czekolady, ale równie dobrze możesz je zrobić z białej czy też gorzkiej czekolady. Orzechy możesz zmielić w maszynce lub przy pomocy blendera, możesz je także bardzo drobno posiekać, jeśli lubisz trafiać na kawałki orzechów w pralinkach.
Ja moje pralinki delikatnie przyozdobiłam, ale jeśli nie masz na to czasu czy ochoty, spokojnie możesz je zostawić bez żadnych dodatkowych dekoracji. Zapewniam Cię, że będą smakowały tak samo pysznie. Jeśli trufelki będziesz robić latem, to pamiętaj, żeby przed podaniem je schłodzić, żeby czekolada się nie rozpuściła.
Pralinki na blogu
Na moim blogu znajdziesz również inne przepisy na trufle z czekoladą w roli głównej:
Więcej inspiracji na moim Instagramie
Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.
Orzechowe trufle
Czas przygotowania: 30 minut + czas oczekiwania
Składniki:
- 180 g mlecznej czekolady
- 100 g kremówki
- 180 g orzechów włoskich
- 20 g miękkiego masła
Do dekoracji:
- biała czekolada
- posiekane orzechy
Wykonanie
- Czekoladę posiekaj, orzechy również posiekaj.
- Do garnuszka o grubym dnie wlej kremówkę, wrzuć czekoladę.
- Podgrzewaj na małym ogniu cały czas mieszając, aż czekolada się rozpuści.
- Zdejmij z ognia, dodaj masło i odstaw na 60 minut w chłodne miejsce.
- Po tym czasie dodaj połowę orzechów, wymieszaj.
- Jeśli masa jest wystarczająco gęsta formuj z niej kulki o wielkości włoskiego orzecha.
- Jeśli jest za rzadka ponownie odstaw ją w chłodne miejsce. Można ją włożyć do zamrażarki.
- Każda kulkę obtocz w posiekanych orzechach.
- Polej roztopioną czekoladą, posyp orzechami.
Komentarze
Prześlij komentarz