Polędwiczka wieprzowa suszona
Polędwiczka wieprzowa suszona |
Polędwiczka wieprzowa suszona, to rewelacyjny pomysł na dojrzewająca wędlinę, którą bez problemu zrobisz samodzielnie w domu. Do jej przygotowania potrzebna będzie tylko dobrej jakości wieprzowa polędwiczka i przyprawy. No i przy okazji trochę cierpliwości, bo zanim będzie można ukroić sobie cieniutki plasterek, musi minąć niestety 10 dni.
Mięso obtaczamy w cukrze, a potem w soli, żeby pozbyć się wody i, żeby je dobrze zakonserwować. Po tych trzech dobach w lodówce, polędwiczka będzie się suszyć w przewiewnym miejscu przez 7 dni. U mnie wisi zawsze na kuchennym karniszu, gdzie jest fajna cyrkulacja powietrza, a nie jest zbyt ciepło.
Po tych siedmiu dniach wędlinę przechowujemy w lodówce, najlepiej w szklanym pojemniku z pokrywką, żeby mięso nie wyschło, bo będzie bardzo twarde i trudne do pokrojenia.
Jeśli będziesz suszyć mięso w cieplejszych miesiącach wiosną lub latem, wtedy warto znaleźć nieco chłodniejsze miejsce, może w piwnicy lub w spiżarce, żeby mięso się nie popsuło.
Filmik, jak przygotować taką polędwiczkę znajdziesz na moim Ig → https://www.instagram.com/reel/C27obujogxD/
Suszone wędliny na blogu
Na moim blogu znajdziesz również inne przepisy na suszone wędliny:
Więcej inspiracji na moim Instagramie
Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.
Polędwiczka wieprzowa suszona
Czas przygotowania: 30 minut + czas dojrzewania
Składniki:
- 1 polędwiczka wieprzowa
- 1,5 łyżki cukru
- 1,5 łyżki soli
- 1 łyżeczka papryki
- 1 łyżeczka czosnku
- 1 łyżeczka tymianku
Wykonanie
- Mięso dokładnie obtocz w cukrze.
- Włóż do szklanego naczynia, przykryj i schowaj do lodówki na 24 godziny.
- Następnego dnia mięso opłucz, wysusz ręcznikiem papierowym i obtocz w soli.
- Włóż do szklanego naczynia, przykryj i schowaj do lodówki na 24 godziny.
- Następnego dnia mięso opłucz, wysusz ręcznikiem papierowym.
- Paprykę, czosnek i tymianek wymieszaj w miseczce. Natrzyj nimi mięso.
- Polędwiczkę włóż do szklanego naczynia, przykryj i schowaj do lodówki na 24 godziny.
- Po tym czasie mięso zawiń w gazę, zawiąż i zawieś w przewiewnym i suchym miejscu w temperaturze maksimum 20 stopni C na 7 dni.
Komentarze
Prześlij komentarz