Polędwiczka wieprzowa suszona

plasterki wędliny na drewnianej desce
Polędwiczka wieprzowa suszona

 

Polędwiczka wieprzowa suszona, to rewelacyjny pomysł na dojrzewająca wędlinę, którą bez problemu zrobisz samodzielnie w domu. Do jej przygotowania potrzebna będzie tylko dobrej jakości wieprzowa polędwiczka i przyprawy. No i przy okazji trochę cierpliwości, bo zanim będzie można ukroić sobie cieniutki  plasterek, musi minąć niestety 10 dni.

Mięso obtaczamy w cukrze, a potem w soli, żeby pozbyć się wody i, żeby je dobrze zakonserwować. Po tych trzech dobach w lodówce, polędwiczka będzie się suszyć w przewiewnym miejscu przez 7 dni. U mnie wisi zawsze na kuchennym karniszu, gdzie jest fajna cyrkulacja powietrza, a nie jest zbyt ciepło.

Po tych siedmiu dniach wędlinę przechowujemy w lodówce, najlepiej w szklanym pojemniku z pokrywką, żeby mięso nie wyschło, bo będzie bardzo twarde i trudne do pokrojenia.

Jeśli będziesz suszyć mięso w cieplejszych miesiącach wiosną lub latem, wtedy warto znaleźć nieco chłodniejsze miejsce, może w piwnicy lub w spiżarce, żeby mięso się nie popsuło.

 

Filmik, jak przygotować taką polędwiczkę znajdziesz na moim Ig → https://www.instagram.com/reel/C27obujogxD/

 

Suszone wędliny na blogu

Na moim blogu znajdziesz również inne przepisy na suszone wędliny:

 

Więcej inspiracji na moim Instagramie

Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.


cienkie plasterki wędliny w przyprawach

 

Polędwiczka wieprzowa suszona

Czas przygotowania:  30 minut + czas dojrzewania

Składniki:

  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • 1,5 łyżki cukru  
  • 1,5 łyżki soli
  • 1 łyżeczka papryki
  • 1 łyżeczka czosnku
  • 1 łyżeczka tymianku

 

Wykonanie 

  • Mięso dokładnie obtocz w cukrze. 
  • Włóż do szklanego naczynia, przykryj i schowaj do lodówki na 24 godziny.
  • Następnego dnia mięso opłucz, wysusz ręcznikiem papierowym i obtocz w soli.
  • Włóż do szklanego naczynia, przykryj i schowaj do lodówki na 24 godziny.
  • Następnego dnia mięso opłucz, wysusz ręcznikiem papierowym.
  • Paprykę, czosnek i tymianek wymieszaj w miseczce. Natrzyj nimi mięso. 
  • Polędwiczkę włóż do szklanego naczynia, przykryj i schowaj do lodówki na 24 godziny.
  • Po tym czasie mięso zawiń w gazę, zawiąż i zawieś w przewiewnym i suchym miejscu w temperaturze maksimum 20 stopni C na 7 dni.

 

Komentarze