Zupa lazania
Zupa lazania |
Zupa lazania, to pyszna odmiana dla tradycyjnego przepisu na lazanię. Ten tradycyjny przepis jest dosyć pracochłonny i jego przygotowanie wymaga sporo czasu, wiec ktoś wpadł na pomysł, żeby zrobić lazanię w formie zupy. Ta forma przygotowania lazanii stała się hitem i viralem na TikToku i na Instagramie.
I wcale mnie to nie dziwi, bo faktycznie jest pyszna i robi się ją prosto i szybko. Oczywiście co klasyk, to klasyk i ja tę zapiekaną uwielbiam, ale ta forma też mi przypadła do gustu. No i trzeba przyznać, że jest dużo mnie kaloryczna, od tej tradycyjnej wersji.
Może i Ty się skusisz i wypróbujesz u siebie w domu?
Filmik, jak ją przegotować znajdziesz na moim Ig → https://www.instagram.com/p/C327tWAIGe-/
Inne przepisy na zupę
Na blogu znajdziesz także inne przepisy na pyszne i aromatyczne zupy:
- Krupnik na gęsinie
- Kremowa zupa chrzanowa
- Orientalna zupa z batatami
- Zupa z batatami i soczewicą
- Krem z pieczonych buraków z mleczkiem kokosowym
Więcej inspiracji na moim Instagramie
Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.
Zupa lasagne
Czas przygotowania: 60 minut
Składniki:
- 1 duża cebula
- 4 ząbki czosnku
- oliwa
- 500 g mielonej wołowiny
- 500 ml przecieru pomidorowego
- 1 puszka pokrojonych pomidorów
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka bazylii
- szczypta płatków chili
- sól
- pieprz
- 1000 ml bulionu
- płaty lazanii
- 100 g kremówki
- starty parmezan do posypania
- świeża bazylia
- 100 g ricotty
- 1 mozzarella
- 3 łyżki startego parmezanu
Wykonanie
- Cebulę, czosnek i mięso przesmaż na rozgrzanej oliwie.
- Dodaj przyprawy, pomidory, przecier i bulion.
- Dodaj połamaną na mniejsze kawałki lazanię, zamieszaj.
- Gotuj na małym ogniu, aż makaron zmięknie,ale będzie al dente.
- Następnie wlej kremówkę.
- W międzyczasie w misce wymieszaj składniki na pastę.
- Zupę wlej na talerz, dodaj łyżkę pasty i udekoruj listkami bazylii.
Komentarze
Prześlij komentarz