Dekoracje wielkanocne - rzeżucha w skorupkach jajek
Dekoracje wielkanocne - rzeżucha w skorupkach jajek |
Dekoracje wielkanocne, czyli rzeżucha wysiana w skorupkach jajek. Osobiście bardzo lubię takie naturalne dekoracje. Taką rzeżuchę robię co roku, a tym razem postanowiłam się podzielić z Tobą moim pomysłem. Zobacz jakie to jest proste i łatwe do przygotowania. Takie skorupki pięknie ozdobią Twój wielkanocny stól.
Do wysiania rzeżuchy możesz użyć skorupek po jajkach, kieliszków do jajek, czy też różnych wielkanocnych ozdób. Ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia. Oprócz nasionek i naczynek będziesz potrzebować waty lub płatków kosmetycznych.
Pamiętaj też, żeby utrzymywać wilgoć w naczynkach, ale woda nie może w nich stać, bo nasionka rzeżuchy zgniją. Najlepiej ustawić pojemniczki na oknie od słoneczniej strony. W zależności od temperatury otoczenia rzeżucha powinna pięknie wyrosnąć po 5-7 dniach.
Filmik, jak zrobić taką dekorację znajdziesz na moim Ig → https://www.instagram.com/reel/C4yE63XI_Mh/
Więcej inspiracji na moim Instagramie
Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.
Dekoracje wielkanocne - rzeżucha w skorupkach jajek
Czas przygotowania: 15 minut + około 5-6 dni
Składniki:
- 5 - 6 dużych jajek
- torebka nasionek rzeżuchy
- wata lub płatki kosmetyczne
- woda
Wykonanie
- Nasionka rzeżuchy mocz w miseczce w zimnej wodzie przez 5 godzin.
- Po tym czasie jajka delikatnie natnij nożem na 2/3 wysokości skorupki.
- Jajko wlej do słoiczka (zrób później np. pyszną jajecznicę)
- Każdą skorupkę dokładnie wypłucz w środku.
- Włóż kawałek waty lub złożony płatek.
- Do środka wlej łyżeczkę nasionek z wodą.
- Wata lub płatek powinien być wilgotny. Jeśli jest za suchy wlej odrobinę wody.
- Ustaw na nasłonecznionym parapecie i 2 razy dziennie sprawdzaj wilgotność.
- Podlewaj w miarę potrzeby.
Rzeżucha w skorupkach jajek |
Komentarze
Prześlij komentarz