Jajka z sosem tatarskim


jajka ugotowane na twardo z sosem na talerzu
Jajka z sosem tatarskim

 

Jajka z sosem tatarskim, to pyszny klasyk, który koniecznie musi się pojawić na wielkanocnym stole. Jest bardzo prosty do przygotowania i na pewno będzie smakował każdemu. Sam sos można przygotować dzień lub dwa dni wcześniej i przechować w lodówce w zamkniętym słoiku. A tuż przed świątecznym śniadaniem wyłożyć na ugotowane jajka.

Sos tatarski, który zawsze robię ma  w swoim składzie jajka ugotowane na twardo pokrojone w kostkę. W tym przepisie pominęłam ten składnik, bo doszłam do wniosku, że tych jaj będzie za dużo 😀. Natomiast jeśli Tobie nie będzie to przeszkadzało, możesz je dodać. 


Faszerowane jajka na blogu

Na moim blogu znajdziesz także inne przepisy na faszerowane jajka:

 

Więcej inspiracji na moim Instagramie

Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.

 

jajka z białym sosem z kawałkami warzyw

Jajka z sosem tatarskim

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:

  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • 4 - 5 ogórków konserwowych
  • słoik marynowanych grzybków
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 czubate łyżki naturalnego jogurtu greckiego
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki

Wykonanie:

  • Ogórki konserwowe i marynowane grzybki odcedź na sitku.
  • Pokrój je w drobną kostkę. 
  • Wrzuć je do miski, dodajemy majonez i jogurt.
  • Dodaj przyprawy i dokładnie  wymieszaj. 
  • Jajka obierz ze skorupek i przekrój na pół.
  • Na każdej połówce jajka połóż sos, oprósz pieprzem i udekoruj natką pietruszki.


Komentarze