Kiełbasa z piekarnika podsuszana

plasterki cienkiej kiełbasy na desce
Kiełbasa z piekarnika podsuszana
 

Kiełbasa z piekarnika podsuszana, to prosta do przygotowania w domu wędlina. Nie potrzebujesz wędzarni, ani innych urządzeń typu nadziewarka do kiełbas. Tutaj wystarczy tylko piekarnik i osłonki białkowe oraz oczywiście kawałek dobrego jakościowo mięsa.

Wersję tej kiełbasy bez podsuszania znajdziesz tutaj → kiełbasa szynkowa z piekarnika. Też jest rewelacyjna, ale przyznam szczerze, że ta podsuszana mnie osobiście smakuje jeszcze bardziej.


Inne wędliny na blogu

Na blogu znajdziesz także inne przepisy na domowe wędliny: 

 

Więcej inspiracji na moim Instagramie

Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.

 

Kiełbasa z piekarnika podsuszana

Proporcje na 3 kiełbasy 

Czas przygotowania: 100 minut + czas oczekiwania

Składniki

  • 1300 g szynki wieprzowej z tłuszczykiem 
  • 50 ml wody 
  • osłonki białkowe fi 50 mm (ok. 42 cm na 1 kiełbasę)

Przyprawy na 1 kg mięsa: 

  • 19 g peklosoli
  • 1 g cukru
  • 1 g ziarna gorczycy 
  • 3 g czosnku granulowanego
  • 4 g pieprzu czarnego mielonego 


Wykonanie

  • Osłonki mocz w zimnej wodzie przez 30 minut. 
  • Z mięsa odetnij tłuste kawałki, pokrój je w drobną kostkę. Szynkę pokrój w kostkę ok. 1 cm.
  • Wrzuć mięso do miski, dodaj po kolei sól, przyprawy, wodę i wyrabiaj, aż mięso będzie do kleiste. Możesz użyć robota z hakiem.
  • Wilgotne osłonki zwiąż mocno z jednej strony.
  • Nabij je ściśle, tak żeby nie było powietrza, mocno zawiąż końcówkę.
  • Jeśli widzisz gdzieś miejsca z powietrzem, przekłuj je. 
  • Odwieś kiełbasy na 6 godzin w temperaturze pokojowej.
  • Po tym czasie na kratce z piekarnika ułóż papier do pieczenia, a na nim kiełbasy.
  • Piecz w piekarniku nagrzanym do 120 stopni C góra - dół przez 60 minut, do uzyskania w środku kiełbasy 68 stopni C.
  • Następnie wystudź je.
  • Zimne kiełbasy powieś w przewiewnym miejscu w temperaturze 17-18 stopni C. na 3-4 dni do obsuszenia.

 

Komentarze

  1. Super przepis,jak długo taka kiełbasą zachowuje swieżość?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi bardzo i polecam, bo jest pyszna. Taka podsuszana poleży długo, choć u nas szybko znika :)

      Usuń
  2. Witam czy można szybciej włożyć do piekarnika niż 6 godzin ? Czy te 6 godzin to takie minimum by mięso się zapeklowalo?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można też krócej, kiedyś peklowałam przez 3 godziny i też było ok.

      Usuń
  3. No, no ślinka cieknie, przepis wart wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam bardzo dobry przepis zrobiłem Jestem zadowolony. Mam pytanie Jak długo można takie kiełbasy przetrzymywać w lodówce? Dziękuję pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mnie to cieszy :). Kiełbasa spokojnie wytrzyma 2 tygodnie, tylko będzie jeszcze trochę podsychać

      Usuń
    2. Dlatego ja pakuje je chermetycznie w worki próżniowe i mroze później są świeże

      Usuń
    3. Też tak robię, jak jest jej więcej

      Usuń
  5. Witam, czy można taką kiełbasę według tego przepisu zrobić z dzika?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie tak, będzie jeszcze pyszniej :)

      Usuń
    2. Witam, a ja zapytam czy do takiej kiełbasy można wykorzystać łopatkę wieprzową?

      Usuń
    3. Tak, można, też będzie pysznie

      Usuń
  6. Mam pytanie , te osłonki się ściąga czy można je jeść ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To kolagenowa osłonka białkowa, nie można jej jeść

      Usuń
  7. Komentarze... odnosząc się do krytycznych wypowiedzi. Kiełbasa po upieczeniu jest pełna, różnica koloru wynika z ustawień aparatu, monitoru... zrobiłam kiełbasę, różni się wyglądem od tej z przepisu, ale smakuje wyśmienicie o dla mnie to jest jedyny wyznacznik. Nie potrzebuje żadnych maszynek do mięsa, już zamówiłam więcej osłonek białkowych, by wypróbować inne przepisy na kiełbasy z piekarnika. Przepis dokładny, instrukcja prosta jak budowa cepa, tylko trzeba czytać ze zrozumieniem. I mam w domu super jakości kiełbasę w której jest mięso i przyprawy a nie mięso z całym Mendelejewem... dziękuję za fantastyczny przepis💚

    OdpowiedzUsuń
  8. Jestem kompletnie zielona więc zapytam, czy jest alternatywa dla tej niezjadliwej osłonki? Coś, co można skonsumować?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety nie ma, naturalne jelita nie wytrzymają takiej temperatury. Osłonka białkowa wykonana jest z naturalnych składników. Podstawowym budulcem tej osłonki są włókna kolagenowe, pozyskiwane ze skór bydlęcych, ale nie jest jadalna

      Usuń
  9. Czy ta kiełbasa nie zepsuje się podczas suszenia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie zepsuje się, jest zabezpieczona bakteriologicznie dzięki peklosoli.

      Usuń
  10. Mam osłonkę kolagenową o większej średnicy i wyjdzie mi jedna grubsza kiełbaska, jak długo piec w piekarniku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzeba piec do osiągniecia wewnątrz 68 stopni C

      Usuń
  11. Czyli trzeba co jakiś czas nakłuwać kiełbasę termometrem spożywczym i mierzyć jej temperaturę ??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepiej wbić termometr od razu i kontrolować temperaturę przez cały czas pieczenia

      Usuń

Prześlij komentarz