Kiełbasa z piekarnika podsuszana
![]() |
Kiełbasa z piekarnika podsuszana |
Kiełbasa z piekarnika podsuszana, to prosta do przygotowania w domu wędlina. Nie potrzebujesz wędzarni, ani innych urządzeń typu nadziewarka do kiełbas. Tutaj wystarczy tylko piekarnik i osłonki białkowe oraz oczywiście kawałek dobrego jakościowo mięsa.
Wersję tej kiełbasy bez podsuszania znajdziesz tutaj → kiełbasa szynkowa z piekarnika. Też jest rewelacyjna, ale przyznam szczerze, że ta podsuszana mnie osobiście smakuje jeszcze bardziej.
Inne wędliny na blogu
Na blogu znajdziesz także inne przepisy na domowe wędliny:
- Polędwiczka wieprzowa suszona
- Szynka wieprzowa z szynkowara
- Szynka z indyka z majerankiem
- Ziołowa szynka z szynkowara
- Kiełbasa żywiecka parzona
- Szynka domowa wędzona
- Kiełbasa krakowska parzona
- Ziołowy schab z pończochy
Więcej inspiracji na moim Instagramie
Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.
Kiełbasa z piekarnika podsuszana
Proporcje na 3 kiełbasy
Czas przygotowania: 100 minut + czas oczekiwania
Składniki
- 1300 g szynki wieprzowej z tłuszczykiem
- 50 ml wody
- osłonki białkowe fi 50 mm (ok. 42 cm na 1 kiełbasę)
Przyprawy na 1 kg mięsa:
- 19 g peklosoli
- 1 g cukru
- 1 g ziarna gorczycy
- 3 g czosnku granulowanego
- 4 g pieprzu czarnego mielonego
Wykonanie
- Osłonki mocz w zimnej wodzie przez 30 minut.
- Z mięsa odetnij tłuste kawałki, pokrój je w drobną kostkę. Szynkę pokrój w kostkę ok. 1 cm.
- Wrzuć mięso do miski, dodaj po kolei sól, przyprawy, wodę i wyrabiaj, aż mięso będzie do kleiste. Możesz użyć robota z hakiem.
- Wilgotne osłonki zwiąż mocno z jednej strony.
- Nabij je ściśle, tak żeby nie było powietrza, mocno zawiąż końcówkę.
- Jeśli widzisz gdzieś miejsca z powietrzem, przekłuj je.
- Odwieś kiełbasy na 6 godzin w temperaturze pokojowej.
- Po tym czasie na kratce z piekarnika ułóż papier do pieczenia, a na nim kiełbasy.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 120 stopni C góra - dół przez 60 minut, do uzyskania w środku kiełbasy 68 stopni C.
- Następnie wystudź je.
- Zimne kiełbasy powieś w przewiewnym miejscu w temperaturze 17-18 stopni C. na 3-4 dni do obsuszenia.
Super przepis,jak długo taka kiełbasą zachowuje swieżość?
OdpowiedzUsuńMiło mi bardzo i polecam, bo jest pyszna. Taka podsuszana poleży długo, choć u nas szybko znika :)
UsuńWitam czy można szybciej włożyć do piekarnika niż 6 godzin ? Czy te 6 godzin to takie minimum by mięso się zapeklowalo?
OdpowiedzUsuńMożna też krócej, kiedyś peklowałam przez 3 godziny i też było ok.
UsuńNo, no ślinka cieknie, przepis wart wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńSerdecznie polecam :)
UsuńSerdecznie polecam :)
OdpowiedzUsuńWitam bardzo dobry przepis zrobiłem Jestem zadowolony. Mam pytanie Jak długo można takie kiełbasy przetrzymywać w lodówce? Dziękuję pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBardzo mnie to cieszy :). Kiełbasa spokojnie wytrzyma 2 tygodnie, tylko będzie jeszcze trochę podsychać
UsuńDlatego ja pakuje je chermetycznie w worki próżniowe i mroze później są świeże
UsuńTeż tak robię, jak jest jej więcej
UsuńWitam, czy można taką kiełbasę według tego przepisu zrobić z dzika?
OdpowiedzUsuńZdecydowanie tak, będzie jeszcze pyszniej :)
UsuńWitam, a ja zapytam czy do takiej kiełbasy można wykorzystać łopatkę wieprzową?
UsuńTak, można, też będzie pysznie
UsuńMam pytanie , te osłonki się ściąga czy można je jeść ?
OdpowiedzUsuńTo kolagenowa osłonka białkowa, nie można jej jeść
UsuńKomentarze... odnosząc się do krytycznych wypowiedzi. Kiełbasa po upieczeniu jest pełna, różnica koloru wynika z ustawień aparatu, monitoru... zrobiłam kiełbasę, różni się wyglądem od tej z przepisu, ale smakuje wyśmienicie o dla mnie to jest jedyny wyznacznik. Nie potrzebuje żadnych maszynek do mięsa, już zamówiłam więcej osłonek białkowych, by wypróbować inne przepisy na kiełbasy z piekarnika. Przepis dokładny, instrukcja prosta jak budowa cepa, tylko trzeba czytać ze zrozumieniem. I mam w domu super jakości kiełbasę w której jest mięso i przyprawy a nie mięso z całym Mendelejewem... dziękuję za fantastyczny przepis💚
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za ten komentarz :)
UsuńJestem kompletnie zielona więc zapytam, czy jest alternatywa dla tej niezjadliwej osłonki? Coś, co można skonsumować?
OdpowiedzUsuńNiestety nie ma, naturalne jelita nie wytrzymają takiej temperatury. Osłonka białkowa wykonana jest z naturalnych składników. Podstawowym budulcem tej osłonki są włókna kolagenowe, pozyskiwane ze skór bydlęcych, ale nie jest jadalna
UsuńCzy ta kiełbasa nie zepsuje się podczas suszenia?
OdpowiedzUsuńNie zepsuje się, jest zabezpieczona bakteriologicznie dzięki peklosoli.
UsuńMam osłonkę kolagenową o większej średnicy i wyjdzie mi jedna grubsza kiełbaska, jak długo piec w piekarniku?
OdpowiedzUsuńTrzeba piec do osiągniecia wewnątrz 68 stopni C
UsuńAntek
OdpowiedzUsuńCzyli trzeba co jakiś czas nakłuwać kiełbasę termometrem spożywczym i mierzyć jej temperaturę ??
OdpowiedzUsuńNajlepiej wbić termometr od razu i kontrolować temperaturę przez cały czas pieczenia
Usuń