Najlepsze przepisy z gruszkami w roli głównej

 

Gruszki to owoce, które nie tylko świetnie smakują same w sobie, ale także doskonale komponują się w różnorodnych daniach. Ich smak i naturalna słodycz sprawiają, że są idealnym składnikiem zarówno dla deserów, jak i dań głównych.

 

Najlepsze przepisy z gruszkami w roli głównej


Pizza z gruszką i gorgonzolą

Smak gruszek doskonale łączy się z intensywną gorgonzolą — szczególnie na chrupiącym cieście. Idealnym tego przykładem jest pizza, która idealnie sprawdzi się zarówno na obiad lub kolację, jak i wyjątkowe okazje. To świetny wybór dla wszystkich, którzy cenią sobie smaczne dania o słodko-słonym akcencie.

Na początku rozpuść drożdże w ciepłej wodzie wraz z cukrem. Gotowy zaczyn wymieszaj z mieszanką mąki pszennej i odrobiną soli. Wyrób ciasto i odstaw je do wyrośnięcia. Po tym czasie uformuj placek i rozłóż na wierzchu kawałki mozzarelli. Całość polej śmietanką 30%, dodaj pokrojone gruszki i kawałki gorgonzoli. Dopraw pieprzem do smaku. Piecz w rozgrzanym do maksymalnej temperatury piekarniku, aż ciasto będzie złociste, a sery się rozpuszczą. Na koniec polej pizzę oliwą, miodem i udekoruj winogronami. Smacznego!

Cały przepis znajdziesz na stronie: https://uwielbiam.pl/przepis/pizza-z-gruszka-i-gorgonzola.

 

Kiszone gruszki

Nie tylko kapusta może być kiszona! Gruszki poddane procesowi kiszenia idealnie komponują się z wytrawnymi daniami. To również doskonały dodatek do pieczonych mięs, sałatek, serów, a nawet deserów.

Wystarczy włożyć pokrojone gruszki do wyparzonych słoików, opcjonalnie dodać goździki, laskę wanilii i cynamon, a następnie zalać całość ciepłą solanką. Na koniec zakręć lekko słoik i odstaw w zaciemnione miejsce na 3-5 dni. Po tym czasie kiszone gruszki są gotowe do spożycia.

 

Sernik gruszkowy

Kolejną propozycją jest sernik gruszkowy, który nie tylko pysznie smakuje, ale i świetnie prezentuje się na stole. Słodkie gruszki, serek mascarpone i ciasteczkowy staną się smacznym dodatkiem nie tylko do codziennej kawy lub herbaty.

Zacznij od obrania dojrzałych gruszek, a następnie usuń gniazda nasienne i pokrój owoce w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej masło, a gdy się rozpuści i zarumieni, dodaj cukier i kawałki gruszek. Smaż całość, aż do zgęstnienia. Następnie ciasteczka biscoff zmiel na piasek, wymieszaj wraz z masłem i wyłóż na dno formy tortowej. Piecz w 160°C przez 8 minut. W międzyczasie zmiksuj mascarpone, twaróg, jajka, cynamon, cukier i szczyptę soli. Na gotowy spód wyłóż podsmażone gruszki i wylej na nie masę serową. Sernik piecz w kąpieli wodnej w 160°C przez 50 minut. Po ostudzeniu udekoruj wierzch zmielonymi ciasteczkami.

Sprawdź więcej informacji o przepisie na stronie: https://uwielbiam.pl/przepis/sernik-gruszkowy.

 

Gruszki zapiekane w cieście francuskim z sosem czekoladowym

Pieczone gruszki w cieście francuskim to prosty w przygotowaniu, a jednocześnie elegancki deser, który z powodzeniem zaserwujemy na wiele okazji. Soczyste owoce skryte pod chrupiącą skorupką z pewnością zrobią furorę na każdej imprezie.

Na początek w rondelku zagotuj wodę wraz z białym winem, cukrem, sokiem z cytryny i ekstraktem waniliowym. Do syropu dodaj obrane gruszki i gotuj przez 7 minut. Po tym czasie wyjmij owoce i ostudź. Wywar z gotowania odstaw na bok. Następnie ciasto francuskie pokrój na jednocentymetrowe paski i owiń nimi gruszkę. Wszytko wstaw do rozgrzanego do 200°C piekarnika i piecz przez 12 minut. W międzyczasie do przygotowanego wcześniej syropu dodaj cukier, masło i kakao. Podgrzej, aż do zgęstnienia. Gotowe gruszki polej sosem czekoladowym i gotowe! 

 

Tarta z botwinką i gruszką

Na koniec proponujemy pyszną tartę z botwinką i gruszką, czyli kolorowe i pełne wartości odżywczych danie, które idealnie sprawdzi się jako przekąska na wyjątkowe okazje lub elegancką kolację.

Zacznij od pokrojenia botwinki i podsmażenia jej na maśle. Dopraw całość solą, pieprzem, cukrem i octem balsamicznym, a następnie smaż do miękkości. Ciasto francuskie rozwiń na blacie i zwiń jego brzegi w rulon. Na środek wyłóż botwinkę, a następnie pokrojoną gruszkę i ser camembert. Tartę przełóż do piekarnika rozgrzanego do 180°C na około 17-20 minut. Na koniec posyp wierzch rozgniecionymi orzechami włoskimi lub nerkowca. Smacznego!

 

/Artykuł sponsorowany/

 

Komentarze