Różowe jajka z majonezem
Różowe jajka z majonezem |
Różowe jajka z majonezem, to wspaniały pomysł na kolorowe jajka, które fantastycznie będą wyglądać na naszym wielkanocnym stole. Możemy je dowolnie udekorować lub nafaszerować. Rewelacyjnie będą też smakować z sosem tatarskim, tu znajdziesz na niego przepis → sos tatarski.
W tym przepisie marynowałam jajka przez cztery godziny, więc obwódka na jajku jest dosyć szeroka. Jeśli chcesz, żeby była ona mniejsza, trzymaj jajka w marynacie trochę krócej. Samemu można regulować ten czas, według osobistych preferencji. Może też być tak, że niektorym osobom będzie przeszkadzał delikatny buraczany posmak, więc samemu eksperymentować z czasem marynowania.
Faszerowane jajka na blogu
Na moim blogu znajdziesz także inne przepisy na faszerowane jajka, które będą idealne na Wielkanoc:
- Faszerowane jajka na kilka sposobów
- Różowe jajka faszerowane awokado
- Faszerowane jajka z fetą i oliwkami
- Jajka faszerowane marynowanymi grzybami
- Jajka faszerowane fetą i koncentratem pomidorowym
Więcej inspiracji na moim Instagramie
Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.
Różowe jajka z majonezem
Czas przygotowania: 30 minut + czas marynowania
Składniki:
- 4 ugotowane na twardo jajka
Marynata:
- 2 średnie buraki
- 2 szklanki wody
- 1/3 szklanki octu spirytusowego
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 1 listek laurowy
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cukru
Dodatkowo:
- majonez
- świeżo zmielony pieprz
Wykonanie
- Buraki pokrój w grubą kostkę, wrzuć do garnka.
- Dodaj pozostałe składniki marynaty.
- Gotuj przez 10 minut i odstaw do całkowitego wystudzenia.
- Obrane jajka włóż do marynaty na 4 godziny.
- Po tym czasie jajka wyjmuj z marynaty, osusz ręcznikiem papierowym.
- Przekrój na pół, każdą z połówek posmaruj majonezem.
- Na koniec udekoruj majonezem i oprósz pieprzem
Komentarze
Prześlij komentarz