Różowe jajka z majonezem

połówki jajek na twardo barwione na różowo
Różowe jajka z majonezem

 

Różowe jajka z majonezem, to wspaniały pomysł na kolorowe jajka, które fantastycznie będą wyglądać na naszym wielkanocnym stole. Możemy je dowolnie udekorować lub nafaszerować. Rewelacyjnie będą też smakować z sosem tatarskim, tu znajdziesz na niego przepis → sos tatarski.

W tym przepisie marynowałam jajka przez cztery godziny, więc obwódka na jajku jest dosyć szeroka. Jeśli chcesz, żeby była ona mniejsza, trzymaj jajka w marynacie trochę krócej. Samemu można regulować ten czas, według osobistych preferencji. Może też być tak, że niektorym osobom będzie przeszkadzał delikatny buraczany posmak, więc samemu eksperymentować z czasem marynowania.

 

Faszerowane jajka na blogu

Na moim blogu znajdziesz także inne przepisy na faszerowane jajka, które będą idealne na Wielkanoc:

 

Więcej inspiracji na moim Instagramie

Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.

 

różowe jajka ugotowane na twardo z majonezem


Różowe jajka z majonezem

Czas przygotowania: 30 minut + czas marynowania

Składniki:

  • 4 ugotowane na twardo jajka

Marynata:
  • 2 średnie buraki
  • 2 szklanki wody
  • 1/3 szklanki octu spirytusowego
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 listek laurowy
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru 

 

Dodatkowo:

  • majonez
  • świeżo zmielony pieprz


 

Wykonanie

  • Buraki pokrój w grubą kostkę, wrzuć do garnka.
  •  Dodaj pozostałe składniki marynaty. 
  • Gotuj przez 10 minut i odstaw do całkowitego wystudzenia.
  • Obrane jajka włóż do marynaty na 4 godziny.
  • Po tym czasie jajka wyjmuj z marynaty, osusz ręcznikiem papierowym. 
  • Przekrój na pół, każdą z połówek posmaruj majonezem.
  • Na koniec udekoruj majonezem i oprósz pieprzem

 

 

Komentarze