Sałatka z selerem i ogórkiem konserwowym

kawałki zieloych warzyw w majonezie
Sałatka z selerem i ogórkiem konserwowym
 

Sałatka z selerem i ogórkiem konserwowym, to super pomysł na szybkie danie nie tylko na imprezę. Można je także zabrać do pudełka do pracy czy na uczelnię. Przepis ten jest z nami od wielu lat i zawsze z przyjemnością do niego wracam. Swego czasu gościł częściej na naszym stole, bo w czasach PRL-u seler konserwowy i groszek konserwowy były bardzo łatwo dostępne w sklepach.

Od jakiegoś czasu lekko odchudzam moje sałatki i redukuję ilość dodanego majonezu na rzecz jogurtu greckiego lub naturalnego. Obydwa bardzo fajnie tu pasują i nadają mojemu daniu lekkości. Serdecznie Ci polecam ten właśnie patent na zmniejszenie ilości kalorii w potrawach.

Po przygotowaniu tego dania warto go odstawić na godzinę lub dwie, żeby smaki fajnie się przegryzły. Sałatka spokojnie może poleżeć dwa lub trzy dni w lodówce. Najlepiej jest ją przechowywać w szklanym ub plastikowym opakowaniu. 


Inne sałatki na blogu

Na moim blogu znajdziesz także inne przepisy na pyszne sałatki:

 

Więcej inspiracji na moim Instagramie

Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.

 

 

pokrojone zielone warzywa z sosem w brązowej misce


Sałatka z selerem i ogórkiem konserwowym

Czas przygotowania:  20 minut

Składniki:

  • 1 słoik selera konserwowego
  • 1/2 puszki groszku konserwowego
  • 4 konserwowe ogórki
  • 1 łyżka pokrojonej w kostkę cebuli 
  • 100 g żółtego sera
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka natki pietruszki 

 

Wykonanie

  • Seler i groszek odcedź na sitku, wrzuć do miski.
  • Ogórki i ser pokrój w kostkę, wrzuć również do miski.
  • Dodaj cebulę, przyprawy, majonez i jogurt.
  • Posyp natką pietruszki.
  • Wszystko dokładnie wymieszaj.


Komentarze

Prześlij komentarz