Schab gotowany 20 minut
Schab gotowany 20 minut |
Schab gotowany 20 minut, to pyszny i sprawdzony pomysł na domową wędlinę. Tym razem nie dodałam do niej peklosoli, dlatego nie ma tradycyjnego różowego koloru, tylko jest nieco bledsza. W podobny sposób robię także szynkę wieprzową, tutaj znajdziesz na nią przepis → szynka gotowana w majonezie.
Schab gotowany ma troszkę inną zalewę, niż szynka. Jest bardziej aromatyczną i intensywna. Gotowałam go w mniejszej ilości wody i do marynaty dodałam także musztardę. Tak przygotowany schab jest soczysty i delikatny. Będzie idealnym uzupełnieniem świątecznego stołu.
Filmik, jak zrobić taki schab znajdziesz na moim Ig → https://www.instagram.com/reel/C40tqFfoI_R/.
Domowe wędliny na blogu
Na moim blogu znajdziesz także inne przepisy na domowe wędliny:
- Kiełbasa szynkowa z piekarnika
- Polędwiczka wieprzowa suszona
- Schab pieczony ze śliwkami
- Szynka wieprzowa z szynkowara
- Szynka z indyka z majerankiem
- Pieczona karkówka (w rękawie)
- Szynka z indyka z szynkowara z morelami i pistacjami
- Pieczona biodrówka na kanapki
Więcej inspiracji na moim Instagramie
Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.
Schab gotowany 20 minut
Czas przygotowania: 30 minut + czas oczekiwania
Składniki:
- 1200 g schabu
- 1000 ml wody
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki musztardy
- 2 łyżki soli
- 5 listków laurowych
- 8 ziarenek ziela angielskiego
- 1 łyżeczka ziarenek czarnego pieprzu
Wykonanie
- Do garnka wlej wodę, dodaj majonez, musztardę, sól, listki laurowe i ziarenka ziela angielskiego i pieprzu.
- Marynatę doprowadź do wrzenia i gotuj przez 5 minut.
- Odstaw do wystudzenia.
- Do zimnej zalewy włóż schab, doprowadź do zagotowania, następnie zmniejsz ogień i gotuj mięso na średnim przez 10 minut.
- Odstaw w garnku do wystudzenia.
- Ponownie doprowadź do zagotowania, następnie zmniejsz ogień i gotuj mięso przez 10 minut.
- Odstaw do wystygnięcia.
- Wyjmij mięso z wody, osusz papierowym ręcznikiem, usuń resztki przypraw.
- Przełóż do pojemnika lub szklanego naczynia i schowaj do lodówki na 2-3 godziny.
Komentarze
Prześlij komentarz