Cytrynowe tiramisu
Cytrynowe tiramisu |
Cytrynowe tiramisu, to kolejna odsłona tego obłędnego włoskiego deseru. Pewnie niejeden Włoch uznałby to za żart i powiedział, że nie nie jest żadne tiramisu 😀, ale oni są bardzo rygorystyczni, jeśli chodzi o ich kuchnię i mocno trzymają się tradycji.
A ja nawet odważyłabym się powiedzieć, że to tiramisu smakuje mi bardziej, niż ten włoski klasyk, ale to już wiadomo - wszystko to kwestia gustu. Natomiast zdecydowanie polecam spróbowanie tego wariantu w cytrynowej odsłonie, bo jest przepyszny. Dodam jeszcze, że nie jest zbyt słodki, bo my nie przepadamy za przysłodzonymi deserami.
Filmik, jak zrobić ten deser znajdziesz na moim Ig → https://www.instagram.com/reel/C5d05buoz1H/
Przepisy na tiramisu na blogu
Na blogu znajdziesz także tiramisu w innych odsłonach:
Więcej inspiracji na moim Instagramie
Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.
Cytrynowe tiramisu
Czas przygotowania: 60 minut
Proporcje na 5 pucharków
Składniki
- 15 podłużnych biszkoptów
Krem cytrynowy:
- 3 jajka
- 120 g świeżego soku z cytryny
- starta skórka z 1 cytryny
- 90 g cukru
- 25 g zimnego masła
Krem z mascarpone
- 250 g mascarpone
- 200 ml kremówki 30%
- 1 czubata łyżka cukru pudru
Do namoczenia biszkoptów
- 180 g letniej wody
- 50 g soku z cytryny
- 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
- 50 g cukru
Wykonanie
Krem cytrynowy
- Do garnuszka wlej sok z cytryny i skórkę, dodaj cukier, a na koniec wbij jajka.
- Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Garnuszek wstaw do drugiego większego garnka wypełnionego wodą i podgrzewaj w kąpieli wodnej, aż cukier się rozpuści.
- Dodaj zimne masło, mieszaj aż się rozpuści.
- Dalej podgrzewaj, raz na jakiś czas mieszając. Po kilku minutach krem zgęstnieje.
- Odstaw go do całkowitego wystudzenia.
Krem z mascarpone
- W wysokiej misce umieść mascarpone i kremówkę.
- Ubijaj przy pomocy miksera, a gdy krem zacznie gęstnieć dodaj cukier puder.
- Gdy masa będzie ubita dodaj do niej 120 g zimnego kremu cytrynowego.
- Wymieszaj delikatnie przy pomocy łopatki.
Do namoczenia biszkoptów
- Do płaskiej miski, w której będziesz moczyć biszkopty wlej wodę, sok, dodaj cukier i skórkę cytrynową.
- Dokładnie wymieszaj, żeby cukier się rozpuścił.
- Dół pucharka wyłóż przełamanym na pół namoczonym w soku biszkoptem.
- Na nim rozsmaruj łyżeczkę kremu cytrynowego.
- Następnie ułóż czubatą łyżkę kremu z mascarpone.
- Potem kolejno biszkopt, krem cytrynowy, krem mascarpone, aż do wyczerpania się składników.
- Górna warstwę z kremu wygładź nożem.
- Udekoruj startą skórką cytrynową.
Komentarze
Prześlij komentarz