Grillowane kofty z sosem z marynowanymi grzybkami
![]() |
Grillowane kofty z sosem z marynowanymi grzybkami |
Grillowane kofty z sosem z marynowanymi grzybkami, to pyszny duet, który idealnie ze sobą współgra. To danie wcale nie jest trudne do przygotowania, a to pyszna odmiana dla burgera czy też tradycyjnej karkówki.
Ja podałam je z sosem a'la tatarski, czyli sosem przygotowanym na bazie majonezu, jogurtu - lubię trochę odchudzić moje sosy, jeśli się da - i marynowanych grzybków z dodatkiem cebuli i konserwowego ogórka. Muszę przyznać, że ten sos doskonale pasuje do grillowanego mięsa, a nie tylko do wędlin, jajek czy pasztetów, jak go podawałam do tej pory.
Mięso jest grillowane na drewnianych patyczkach do szaszłyków, które konieczne wcześniej musisz namoczyć w wodzie, żeby się nie przypaliły. Jeśli masz metalowe szpadki, to możesz je tutaj wykorzystać. Pamiętaj, żeby dobrze wymieszać mięso, musi być kleiste, żeby się dobrze trzymało i nie spadło z patyczka czy szpadki podczas pieczenia.
Czas grillowania wieprzowych koft podaję orientacyjnie, ponieważ będzie on zależny od tego, jakiego masz grilla i jaką ma moc.
Przepisy na grillowane dania na blogu
Na moim blogu znajdziesz także inne przepisy z grillem w roli głównej:
- Grillowany camembert z borówkami
- Kaszanka z grilla z cebulą i boczkiem
- Grillowane krewetki w azjatyckim stylu
- Grillowane krewetki z warzywami
- Stir fry z kurczaka z warzywami
- Grillowane śledzie
- Grillowane domowe burgery
Więcej kulinarnych inspiracji na moim Instagramie
Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.
Grillowane kofty z sosem z marynowanymi grzybkami
Czas przygotowania: 30 minut
Proporcje na 6 sztuk
- 700 g mielonej łopatki wieprzowej
- 1/2 małej cebuli
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka kolendry
- 1 łyżeczka papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki wędzonej
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżeczka imbiru
- sól
- pieprz
- oliwa
Sos z marynowanymi grzybkami
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki greckiego jogurtu
- 1 słoik marynowanych grzybów
- 1 konserwowy ogórek
- 2 łyżki posiekanej cebuli
- natka pietruszki
Wykonanie
- Na 2 godziny przez grillowaniem namocz patyczki na szaszłyki w zimnej wodzie.
- Cebulę drobno posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę.
- Wszystkie składniki na kofty wrzuć do miski i bardzo dokładnie wymieszaj. Masa musi być kleista.
- Z mięsa formuj podłużne kotleciki, które owiniesz dookoła drewnianego patyczka do szaszłyków. Mięso musi dobrze do niego przylegać.
- Każda koftę posmaruj oliwą i grilluj z dwóch stron na średnio rozgrzanym grillu. W zależności od mocy grilla po ok. 10-15 minutach powinny być gotowe.
- W międzyczasie przygotuj sos: wszystkie jego składniki wymieszaj w miseczce.
- Sos posyp natką pietruszki.
![]() |
Grillowane kofty z sosem z marynowanymi grzybkami |
Komentarze
Prześlij komentarz