Grillowany camembert z borówkami
Grillowany camembert z borówką |
Grillowany camembert z borówkami, to danie, którym zainaugurowałam sezon grillowy roku 2024. Czy mogło być pyszniej? Chyba nie 😀. Ser camembert i owoce to zawsze jest pyszny duet. Do tej pory łączyłam ser z żurawiną, ale tym razem użyłam borówki i muszę przyznać, że też jest pysznie.
Borówkę można podać jako dodatek, ale ja postanowiłam posmarować nią pokrojoną na kromki bagietkę. Bagietka jest chrupiąca i wspaniale smakuje owocami.
Czas grillowania sera camembert z borówkami i bagietką podaję orientacyjnie, ponieważ będzie on zależny od tego, jakiego masz grilla. Na moim grillu gazowym z pokrywą trwa to właśnie 15 minut, ale jeśli masz mały grill węglowy możesz potrzebować trochę więcej czasu.
Grillowe przepisy na blogu
Na moim blogu znajdziesz także inne przepisy z grillem w roli głównej:
- Grillowane kofty z sosem z marynowanymi grzybkami
- Kaszanka z grilla z cebulą i boczkiem
- Grillowane krewetki w azjatyckim stylu
- Grillowane kolby kukurydzy
- Grillowane krewetki z warzywami
- Stir fry z kurczaka z warzywami
- Grillowane szparagi z boczkiem
- Grillowane śledzie
- Grillowane domowe burgery
Więcej inspiracji na moim Instagramie
Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.
Grillowany camembert z borówkami
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
- 1 camembert 200 g
- 1 półbagietka
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- oliwa do skropienia
- świeży tymianek do dekoracji
- 1/2 słoika borówek
Wykonanie
- Żeliwną patelnię wyłóż papierem do pieczenia.
- Bagietkę pokrój na kromki, posmaruj je borówkami.
- Na patelni ułóż ser, natnij go w kratkę.
- Dookoła ułóż pieczywo.
- Posyp tymiankiem, skrop oliwą.
- Grilluj pod przykryciem na średnim ogniu metodą pośrednią przez około 15 minut. Czas grilowania zależy od mocy grilla.
- Przed podaniem posyp świeżym tymiankiem.
Grillowany camembert z borówkami |
Komentarze
Prześlij komentarz