Grillowany camembert z borówkami

kromki chkeba z grillowanym serem
Grillowany camembert z borówką

 

Grillowany camembert z borówkami, to danie, którym zainaugurowałam sezon grillowy roku 2024. Czy mogło być pyszniej? Chyba nie 😀.  Ser camembert i owoce to zawsze jest pyszny duet. Do tej pory łączyłam ser z żurawiną, ale tym razem użyłam borówki i muszę przyznać, że też jest pysznie. 

Borówkę można podać jako dodatek, ale ja postanowiłam posmarować nią pokrojoną na kromki bagietkę. Bagietka jest chrupiąca i wspaniale smakuje owocami.

Czas grillowania sera camembert z borówkami i bagietką podaję orientacyjnie, ponieważ będzie on zależny od tego, jakiego masz grilla. Na moim grillu gazowym z pokrywą trwa to właśnie 15 minut, ale jeśli masz mały grill węglowy możesz potrzebować trochę więcej czasu.


Grillowe przepisy na blogu

Na moim blogu znajdziesz także inne przepisy z  grillem w roli głównej:

 

Więcej inspiracji na moim Instagramie

Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.

okrągły ser obłożony kromkami bułki

 

Grillowany camembert z borówkami

Czas przygotowania: 20 minut

Składniki:

  • 1 camembert 200 g 
  • 1 półbagietka
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • oliwa do skropienia
  • świeży tymianek do dekoracji 
  • 1/2 słoika borówek 


Wykonanie

  • Żeliwną patelnię wyłóż papierem do pieczenia.
  • Bagietkę pokrój na kromki, posmaruj je borówkami.
  • Na patelni ułóż ser, natnij go w kratkę.
  • Dookoła ułóż pieczywo.
  • Posyp tymiankiem, skrop oliwą.
  • Grilluj pod przykryciem na średnim ogniu metodą pośrednią przez około 15 minut. Czas grilowania zależy od mocy grilla.
  • Przed podaniem posyp świeżym tymiankiem.


Grillowany camembert z borówkami

Komentarze