Ciasto kokosowe z truskawkami (bez pieczenia)
Ciasto kokosowe z truskawkami (bez pieczenia) |
Ciasto kokosowe z truskawkami bez pieczenia, to najlepszy deser na upalne dni. Do jego przygotowania nie musisz używać piekarnika, a to się zawsze liczy, gdy za oknem temperatura pokazuje prawie 30 stopni Celsjusza.
Ciasto to nie jest zbyt kaloryczne, bo zrobiłam je na bazie jogurtu naturalnego wymieszanego z kremówką, do którego dodałam wiórki kokosowe. Razem z truskawkami tworzą bardzo pyszne i przede wszystkim letnie połączenie smaków.
Przy przygotowywaniu deserów czy też ciast z żelatyną warto pamiętać o tym, że może ona mieć różną moc w zależności od producenta. Dlatego ja zawsze sprawdzam przepis podany na jej opakowaniu i robię ją według niego właśnie.
Ciasta z truskawkami
Na blogu znajdziesz także inne przepisy na ciasta z truskawkami:
- Beza pavlova z truskawkami
- Szybkie ciasto z jogurtem, truskawkami i rabarbarem
- Zielone ciasto szpinakowe z kremem truskawkowym
- Mus truskawkowy na biszkoptach
- Torcik truskawkowy z biszkoptami
Więcej kulinarnych inspiracji na moim Instagramie
Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.
Ciasto kokosowe z truskawkami (bez pieczenia)
Proporcje na formę o wymiarach 24 x 24 cm
Czas przygotowania: 40 minut + chłodzenie
Składniki
Spód ciasta:
- 250 g herbatników
- 3 łyżki kakao
- 150 g roztopionego masła
Masa kokosowa:
- 400 g jogurtu typu greckiego
- 330 śmietanki kremówki 30%
- 150 g cukru pudru
- 100 g wiórków kokosowych
- 1/2 szklanki wrzącej wody
- 6,5 łyżeczki żelatyny*
- 300 g truskawek
* Moc żelatyny może się różnić w zależności od marki. Sprawdź na opakowaniu moc Twojej żelatyny i użyj tyle ile zaleca producent.
Wykonanie
- Herbatniki, masło i kakao umieść w blenderze i zmiksuj.
- Dół formy wyłóż folią spożywczą.
- Rozłóż masę herbatnikową, wyrównaj i lekko dociśnij do dna formy.
- Włóż do lodówki na 30 minut.
- Żelatynę zalej wodą i wymieszaj, aż się całkowicie rozpuści. Odstaw do przestygnięcia.
- Jogurt zmiksuj z wiórkami kokosowymi i cukrem pudrem.
- W osobnej misce ubij śmietanę na sztywno.
- Śmietanę delikatnie wymieszaj z masą jogurtową.
- Dwoma łyżkami jogurtu zahartuj żelatynę, a następnie zmiksuj ją tylko do połączenia się składników z pozostałą masą jogurtową.
- Gotową masę wyłóż na ciasteczkowy spód i wyrównaj.
- Truskawki oczyść z szypułek i pokrój na ćwiartki.
- Wyłóż je na gęstniejącą masę i schowaj formę do lodówki na minimum 5 godzin.
Komentarze
Prześlij komentarz