Grillowana wątróbka z cebulą i jabłkiem
Grillowana wątróbka z cebulą i jabłkiem |
Grillowana wątróbka z cebulą i jabłkiem, to moje ostatnie grillowane odkrycie. Niby to żadna nowość, bo taką wątróbkę robię od lat, tylko, że na patelni. W majówkę sporo grillowaliśmy i, żeby nie opryskać wszystkiego tłuszczem w kuchni, postanowiliśmy wyjść z wątróbką do ogrodu. To była bardzo dobra decyzja, bo kuchnia została czyściutka, a grillowana wątróbka wyszła znakomita.
Ja użyłam wątróbki wołowej, ale możesz też grillować tę cielęcą, wieprzową lub drobiową. Pamiętaj tylko, żeby jej nie solić przez grillowaniem, bo stanie się twarda. Zresztą w tym przepisie do samego mięsa nie dodaję mięsa, tylko używam sosu sojowego. To idealny zamiennik dla soli, dający dużo więcej smaku.
Przepisy na grillowane dania na blogu
Na moim blogu znajdziesz także inne przepisy na grillowane dania:
- Grillowane kofty z sosem z marynowanymi grzybkami
- Grillowany camembert z borówkami
- Kaszanka z grilla z cebulą i boczkiem
- Grillowane krewetki w azjatyckim stylu
- Stir fry z kurczaka z warzywami
- Grillowane domowe burgery
Więcej kulinarnych inspiracji na moim Instagramie
Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.
Grillowana wątróbka z cebulą i jabłkiem
Czas przygotowania: 30 minut +czas oczekiwania
Składniki:
- 700 g wątróbki
- 2 duże cebule
- 2 jabłka
- 3 - 4 łyżki oleju
- pieprz
- 2 łyżki majeranku
- sól
Wykonanie
- Wątróbkę pokrój na plasterki, włóż do miski i zalej zimnym mlekiem Włóż do lodówki na noc.
- Następnego dnia mięso opłucz pod zimną wodą, odsącz na sitku i wytrzyj ręcznikiem papierowym.
- Wyłóż na talerz i oprósz pieprzem.
- Cebule pokrój w piórka, jabłka w ósemki.
- Rozgrzej grilla wraz z patelnią lub żeliwną płytą.
- Wlej połowę oleju, wrzuć cebule i jabłka, posyp majerankiem, delikatnie posól i grilluj je przez 2-3 minuty na średnim ogniu.
- Przesuń je na brzegi naczynia, wlej pozostały olej i ułóż plasterki wątróbki.
- Grilluj przez ok. 3 minuty i obróć je na drugą stronę.
- Grilluj kolejne ok. 3 minuty, a na koniec dodaj sos sojowy.
- Dokładny czas grillowania będzie zależał od mocy twojego grilla.
- Delikatnie wymieszaj i od razu podawaj.
Grillowana wątróbka z cebulą i jabłkiem |
Komentarze
Prześlij komentarz