Grillowany łosoś z sosem grzybowym

plaster łososia na sosie grzybowym
Grillowany łosoś z sosem grzybowym
 

Grillowany łosoś z sosem grzybowym, to może nieco zaskakujące połączenie, ale wiesz, że ja czasami lubię zaszaleć i poeksperymentować. I okazuje się, że grillowana ryba i sos z suszonych borowików, to pyszny duet. Ja wybrałam łososia, bo bardzo lubię przygotowywać go właśnie na grillu.

Jeśli nie chcesz się bawić, tak jak ja, w zwijanie dzionków ryby, to możesz go zrobić tak klasycznie. Możesz też wykorzystać po prostu filet. Natomiast ja zachęcam Cię do zwinięcia go w taki zgrabny stek, bo pracy przy tym nie jest dużo, a efekt wizualny bardzo fajny.

Filmik, jak przygotować taką grillowana rybę, sos grzybowy i puder grzybowy znajdziesz na moim profilu na Ig→ https://www.instagram.com/reel/C7CQ7zKoWpO/


Przepisy z łososiem na blogu

Na moim blogu znajdziesz także inne przepisy z łososiem w roli głównej:


Więcej kulinarnych inspiracji na moim Instagramie

Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.


dzwonko grillowanego łososia na białym talerzu


Grillowany łosoś z sosem grzybowym

Czas przygotowania:

Składniki: 90 minut + czas oczekiwania

  • 3 dzwonka łososia 
  • sól
  • grubo zmielony pieprz
  • oliwa
  • 2 gałązki rozmarynu


Sos grzybowy

  • 40 g suszonych borowików 
  • 1/2 cebuli
  • 125 g mascarpone 
  • sól
  • pieprz
  • masło do smażenia

 

Puder grzybowy

  • garść suszonych borowików 
  • 1/2 łyżeczki ziarenek czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki grubej soli


Wykonanie

Sos grzybowy

  • Grzyby wrzuć do garnuszka, wlej około 2/3 szklanki wody, grzyby muszą nią być przykryte. 
  • Mocz je przez 5 godzin, następnie gotuj przez 30 minut na małym ogniu.
  • Cebulę pokrój w  drobną kostkę, zeszklij ją na maśle, dorzuć do grzybków, dodaj także ser mascarpone.
  • Dodaj przyprawy, wymieszaj i gotuj przez 10 minut.


Puder grzybowy

  • Wszystkie składniki włóż do małego blendera lub do młynka i zmiel na drobny pył.


Łosoś 

  • Deskę do grillowania mocz w wodzie przez 3-4 godziny
  • Z każdego dzwonka usuń kręgosłup i ości. Oddziel skórę od mięsa w węższej części dzwonka. Mięso zwiń w rulon i owiń skórą, zwiąż sznurkiem.
  • Łososia pomaluj oliwą, oprósz solą i pieprzem. 
  • Deskę wyjmij z wody i posmaruj oliwa. Na desce ułóż rybę.
  • Grilluj na średnim ogniu metodą pośrednią przez około 30 minut.
  • Podawaj z sosem grzybowym i rozmarynem, a na koniec posyp grzybowym pudrem.


kawałek grillowanego łososia z rozmarynem
Grillowany łosoś z sosem grzybowym

Komentarze