Grillowany łosoś z sosem grzybowym
Grillowany łosoś z sosem grzybowym |
Grillowany łosoś z sosem grzybowym, to może nieco zaskakujące połączenie, ale wiesz, że ja czasami lubię zaszaleć i poeksperymentować. I okazuje się, że grillowana ryba i sos z suszonych borowików, to pyszny duet. Ja wybrałam łososia, bo bardzo lubię przygotowywać go właśnie na grillu.
Jeśli nie chcesz się bawić, tak jak ja, w zwijanie dzionków ryby, to możesz go zrobić tak klasycznie. Możesz też wykorzystać po prostu filet. Natomiast ja zachęcam Cię do zwinięcia go w taki zgrabny stek, bo pracy przy tym nie jest dużo, a efekt wizualny bardzo fajny.
Filmik, jak przygotować taką grillowana rybę, sos grzybowy i puder grzybowy znajdziesz na moim profilu na Ig→ https://www.instagram.com/reel/C7CQ7zKoWpO/
Przepisy z łososiem na blogu
Na moim blogu znajdziesz także inne przepisy z łososiem w roli głównej:
- Tatar z łososia
- Pieczony łosoś z czosnkiem i natką
- Łosoś po tajsku z warzywami
- Łosoś marynowany z tymiankiem
- Terrina z łososia z zielonym groszkiem
- Sałatka z łososiem i awokado
- Pieczony łosoś ze szpinakiem i brokułami
Więcej kulinarnych inspiracji na moim Instagramie
Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.
Grillowany łosoś z sosem grzybowym
Czas przygotowania:
Składniki: 90 minut + czas oczekiwania
- 3 dzwonka łososia
- sól
- grubo zmielony pieprz
- oliwa
- 2 gałązki rozmarynu
Sos grzybowy
- 40 g suszonych borowików
- 1/2 cebuli
- 125 g mascarpone
- sól
- pieprz
- masło do smażenia
Puder grzybowy
- garść suszonych borowików
- 1/2 łyżeczki ziarenek czarnego pieprzu
- 1/2 łyżeczki grubej soli
Wykonanie
Sos grzybowy
- Grzyby wrzuć do garnuszka, wlej około 2/3 szklanki wody, grzyby muszą nią być przykryte.
- Mocz je przez 5 godzin, następnie gotuj przez 30 minut na małym ogniu.
- Cebulę pokrój w drobną kostkę, zeszklij ją na maśle, dorzuć do grzybków, dodaj także ser mascarpone.
- Dodaj przyprawy, wymieszaj i gotuj przez 10 minut.
Puder grzybowy
- Wszystkie składniki włóż do małego blendera lub do młynka i zmiel na drobny pył.
Łosoś
- Deskę do grillowania mocz w wodzie przez 3-4 godziny
- Z każdego dzwonka usuń kręgosłup i ości. Oddziel skórę od mięsa w węższej części dzwonka. Mięso zwiń w rulon i owiń skórą, zwiąż sznurkiem.
- Łososia pomaluj oliwą, oprósz solą i pieprzem.
- Deskę wyjmij z wody i posmaruj oliwa. Na desce ułóż rybę.
- Grilluj na średnim ogniu metodą pośrednią przez około 30 minut.
- Podawaj z sosem grzybowym i rozmarynem, a na koniec posyp grzybowym pudrem.
Grillowany łosoś z sosem grzybowym |
Komentarze
Prześlij komentarz