Sernik na zimno z mango
Za oknem cieplutko, wiec sezon na serniki na zimno uważam za rozpoczęty. Inauguruję go obłędnym sernikiem na zimno z mango. Jest banalnie prosty do przygotowania, a jego smak całkowicie wynagradza to, że musimy na niego troszkę poczekać, aż będzie gotowy do zjedzenia.
Sernik ma trzy warstwy, pierwszą biszkoptową z cytrynową nutką, drugą serową, również z cytrynową nutką oraz trzecią z mango. Wszystkie te trzy warstwy idealnie się ze sobą komponują, tworząc razem kremowy letni deser.
Sernik na zimno z mango jest orzeźwiający i niezbyt słodki, bo w domu nie lubimy słodkich deserów. Także bez grzechu można zjeść od razu dwa kawałki 😃.
Przepisy na serniki na zimno
Na moim blogu znajdziesz też inne przepisy na serniki bez pieczenia:
Więcej kulinarnych inspiracji na moim Instagramie
Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.
Sernik na zimno z mango
- 130 g podłużnych biszkoptów
- 180 ml letniej wody
- czubata łyżeczka cukru pudru
- sok z 1/2 cytryny
- 500 g sera z wiaderka
- 125 g mascarpone
- 4 czubate łyżki cukru pudru
- otarta skórka z 1 cytryny
- sok z 1/2 cytryny
- 330 ml kremówki 30%
- 6 łyżeczek żelatyny*
- 1 galaretka mango
- 320 ml gorącej wody
*Żelatyny mogą mieć różną moc, sprawdź na opakowaniu ile musisz jej użyć na kg masy.
Warstwa mango:
- 500 g pulpy z mango
- *3 łyżeczki żelatyny
*Żelatyny mogą mieć różną moc, sprawdź na opakowaniu ile musisz jej użyć na kg masy.
Wykonanie
- Dzień przed szykowaniem sernika przygotuj galaretkę mango.
- Do płaskiej miski wlej 320 ml wrzątku, wsyp galaretkę i dokładnie wymieszaj, aż do rozpuszczenia się żelatyny.
- Odstaw do wystudzenia, a następnie włóż do lodówki.
Masa sernikowa
- W podłużnym naczyniu wymieszaj wodę z cukrem i sokiem cytrynowym.
- Maczaj biszkopty i układaj je w formie.
- Żelatynę do masy serowej namocz w 1/2 szklanki zimnej wody. Po 10 minutach delikatnie podgrzej ją w mikrofali przez kilkanaście sekund, żelatyna nie może się zagotować, bo straci właściwości żelujące. Dokładnie wymieszaj.
- W misce umieść ser, mascrapone, cukier puder, sok i skórkę z cytryny. Wszystko miksuj przez 2-3 minuty.
- Następnie wlej kremówkę i miksuj, aż masa zgęstnieje.
- Na koniec wlej przestudzoną żelatynę i miksuj do połączenia składników.
- Gotową masę przelej na biszkopty.
- Galaretkę mango wyjmij z lodówki i pokrój w misce na kwadraty ok. 1 x 1 cm. Powtykaj je w masę serową.
- Formę włóż do lodówki, aby masa stężała.
Warstwa mango
- 3 łyżeczki żelatyny zalej 1/4 szklanki wody.
- Odstaw do namoczenia na 10 minut.
- Następnie delikatnie podgrzej ją w mikrofali przez kilkanaście sekund, żelatyna nie może się zagotować, bo straci właściwości żelujące. Dokładnie ja wymieszaj.
- Do pulpy mango wlej rozpuszczoną żelatynę, zmiksuj.
- Mango wylej na wierzch sernika, wyrównaj.
- Formę włóż do lodówki na minimum 4 godziny.
Sernik na zimno z mango |
Komentarze
Prześlij komentarz