Charlotte z truskawkami, ciasto bez pieczenia
Charlotte z truskawkami, ciasto bez pieczenia |
Charlotte z truskawkami, to wspaniały letni deser bez pieczenia. Ciasto to powstało we Francji, a swoją nazwę zawdzięcza żonie angielskiego króla Jerzego III. Formę, w której jest przygotowywane wykłada się podłużnymi biszkoptami i wypełnia delikatnym kremem, z reguły na bazie owoców. Taka klasyczna charlotte to mus malinowy, ale pysznie smakuje też z innymi owocami.
Tym razem do jej przygotowania użyłam truskawek, bo w końcu mamy na nie sezon i teraz smakują najlepiej. Do masy truskawkowej dodałam ubitą śmietanę kremówkę oraz żelatynę, żeby masa nam nie popłynęła. Przygotowanie tego ciasta nie jest zbyt pracochłonne, jest tylko troszkę zabawy z ustawianiem biszkoptów. I tutaj warto pamiętać o tym, aby końcówki odcinać pod kątem prostym, wtedy ciastka równą stoją i nie przewracają się.
Ciasto nie dość, że jest lekkie i wspaniale smakuje owocami, to także pięknie wygląda. Będzie idealna ozdobą każdego letniego słodkiego stołu.
Ciasta bez pieczenia na blogu
Na moim blogu znajdziesz także inne inspiracje na pyszne letnie desery:
- Ciasto kokosowe z truskawkami bez pieczenia
- Sernik na zimno z mango
- Ciasto śnieżny puch z jeżynami
- Sernik z mango na zimno
- Rafaello z wiśniami (bez pieczenia)
- Ciasto truskawkowa kostka bez pieczenia
Więcej kulinarnych inspiracji na moim Instagramie
Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.
Charlotte z truskawkami, ciasto bez pieczenia
Czas przygotowania: 40 minut + czas chłodzenia
Składniki:
- 500 g truskawek
- 5 czubatych łyżek cukru pudru
- 6 łyżeczek żelatyny*
- 1/2 szklanki wody
- 500 g zimnej kremówki 30%
- sok z cytryny
- 300 g podłużnych biszkoptów
- truskawki do ozdobienia ciasta
Wykonanie
- Tortownicę wyłóż folią spożywczą, na dnie ułóż biszkopty.
- Do soku z cytryny dodaj 2 łyżki wody i powstałym płynem skrop biszkopty.
- Następnie ustawiaj kolejne biszkopty dookoła boku tortownicy.
- Ważne: żeby biszkopty dobrze stały w tortownicy musisz przyciąć jeden koniec. Ustaw je nieprzyciętą końcówką do góry.
- Żelatynę zalej wodą i odstaw do napęcznienia.
- Żelatynę bardzo delikatnie podgrzej w mikrofalówce. Nie może się zagotować! Mieszaj ją do całkowitego rozpuszczenia i odstaw do lekkiego przestudzenia.
- Truskawki zmiksuj razem z cukrem.
- W osobnej misce ubij na sztywno śmietanę.
- Wymieszaj ją delikatnie z truskawkami.
- Do przestudzonej żelatyny dodaj 2 łyżki musu truskawkowego i dokładnie wymieszaj, a następnie powoli wlewaj do pozostałego musu, cały czas miksując.
- Połowę gotowej masy przelej na spód z biszkoptów, ułóż na niej kilka biszkoptów i wylej pozostałą masę. Wyrównaj wierzch.
- Truskawki przekrój na pół i ułóż na masie.
- Tortownicę włóż do lodówki, do całkowitego zastygnięcia. Najlepiej gdy postoi w niej 4 - 5 godzin.
O kurcze, wygląda pysznie, zdecydowanie po pracy lecę po truskawki. Fajnie by też pasowały płatki migdałów na wierzchu
OdpowiedzUsuńOczywiście :), czy to jest propozycja współpracy z Waszym sklepem internetowym? Serdeczniej zapraszam
Usuń