Charlotte z truskawkami, ciasto bez pieczenia

trójkątny kawałek truskawkowego ciastz biszkoptami
Charlotte z truskawkami, ciasto bez pieczenia
 

Charlotte z truskawkami, to wspaniały letni deser bez pieczenia. Ciasto to powstało we Francji, a swoją nazwę zawdzięcza żonie angielskiego króla Jerzego III. Formę, w której jest przygotowywane wykłada się podłużnymi biszkoptami i wypełnia delikatnym kremem, z reguły na bazie owoców. Taka klasyczna charlotte to mus malinowy, ale pysznie smakuje też z innymi owocami.

Tym razem do jej przygotowania użyłam truskawek, bo w końcu mamy na nie sezon i teraz smakują najlepiej. Do masy truskawkowej dodałam ubitą śmietanę kremówkę oraz żelatynę, żeby masa nam nie popłynęła. Przygotowanie tego ciasta nie jest zbyt pracochłonne, jest tylko troszkę zabawy z ustawianiem biszkoptów. I tutaj warto pamiętać o tym, aby końcówki odcinać pod kątem prostym, wtedy ciastka równą stoją i nie przewracają się.

Ciasto nie dość, że jest lekkie i wspaniale smakuje owocami, to także pięknie wygląda. Będzie idealna ozdobą każdego letniego słodkiego  stołu. 


Ciasta bez pieczenia na blogu

Na moim blogu znajdziesz także inne inspiracje na pyszne letnie desery:


Więcej kulinarnych inspiracji na moim Instagramie

Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.


puszysta truskawkowwa pianka z podłużnymi truskawkami

 

Charlotte z truskawkami, ciasto bez pieczenia

Proporcje na tortownicę o średnicy 23 cm

Czas przygotowania: 40 minut + czas chłodzenia

Składniki:
  • 500 g truskawek
  • 5 czubatych łyżek cukru pudru
  • 6 łyżeczek żelatyny*
  • 1/2 szklanki wody
  • 500 g zimnej  kremówki 30%
  • sok z cytryny
  • 300 g podłużnych biszkoptów
  • truskawki do ozdobienia ciasta
* Moc żelatyny może się różnić w zależności od marki. Sprawdź na opakowaniu moc Twojej żelatyny i użyj tyle ile zaleca producent.
 

Wykonanie

  • Tortownicę wyłóż folią spożywczą, na dnie ułóż biszkopty. 
  • Do soku z cytryny dodaj 2 łyżki wody i powstałym płynem skrop biszkopty. 
  • Następnie ustawiaj kolejne biszkopty dookoła boku tortownicy. 
  • Ważne: żeby biszkopty dobrze stały w tortownicy musisz przyciąć jeden koniec. Ustaw je nieprzyciętą końcówką do góry.
  • Żelatynę zalej wodą i odstaw do napęcznienia.
  • Żelatynę bardzo delikatnie podgrzej w mikrofalówce. Nie może się zagotować! Mieszaj ją do całkowitego rozpuszczenia i odstaw do lekkiego przestudzenia.
  • Truskawki zmiksuj razem z cukrem. 
  • W osobnej misce ubij na  sztywno śmietanę. 
  • Wymieszaj ją delikatnie z truskawkami.
  • Do przestudzonej żelatyny dodaj 2 łyżki musu truskawkowego i dokładnie wymieszaj, a następnie powoli wlewaj do pozostałego musu, cały czas miksując.
  • Połowę gotowej masy przelej na spód z biszkoptów, ułóż na niej kilka biszkoptów i wylej pozostałą masę. Wyrównaj wierzch. 
  • Truskawki przekrój na pół i ułóż na masie. 
  • Tortownicę włóż do lodówki, do całkowitego zastygnięcia. Najlepiej gdy postoi w niej 4 - 5 godzin.

Charlotte z truskawkami, ciasto bez pieczenia

Komentarze

  1. O kurcze, wygląda pysznie, zdecydowanie po pracy lecę po truskawki. Fajnie by też pasowały płatki migdałów na wierzchu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście :), czy to jest propozycja współpracy z Waszym sklepem internetowym? Serdeczniej zapraszam

      Usuń

Prześlij komentarz