Golonka ze słoika - konserwa mięsna
Golonka ze słoika - konserwa mięsna |
Golonka ze słoika, czyli konserwa mięsna, to rewelacyjny pomysł na domową konserwację mięsa. Ostatnio mój mąż miał zachciewajkę i kupił sobie w sklepie słoik z golonką. Po przeczytaniu składu włos mi się zjeżył. Była tam cała lista konserwantów i innych, moim zdaniem, zbędnych składników.
Dlatego postanowiłam wrócić do starego przepisu, który jest w naszej rodzinie od lat i przygotować kilka słoików takiej domowej konserwy mięsnej. Oczywiście bez żadnych konserwantów czy innych wypełniaczy. W moim przepisie znajdziesz żelatynę, wiem, że część osób robi golonkę bez tego składnika, więc, jeśli nie chcesz jej używać, możesz ją pominąć.
Jeśli chcesz przechowywać słoiki poza lodówką lub zabrać je na przykład na wakacje czy na biwak, musisz przeprowadzić tyndalizację, czy parzyć mięso po raz trzeci, tym razem 60 minut wystarczy. Wtedy można je przechowywać do sześciu miesięcy.
Inne domowe wędliny ma blogu
Na moim blogu znajdziesz też inne przepisy na pyszne i zdrowe domowe wędliny:
- Kiełbasa żywiecka bez wędzenia
- Kiełbasa z piekarnika podsuszana
- Schab gotowany 20 minut
- Schab pieczony ze śliwkami
- Szynka wieprzowa z szynkowara
- Szynka z indyka z majerankiem
- Pieczona karkówka (w rękawie)
Więcej kulinarnych inspiracji na moim Instagramie
Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.
Golonka ze słoika - konserwa mięsna
Proporcje na 4 słoiki po 540 ml
Czas przygotowania: 5,5 godziny + czas oczekiwania
Składniki:
- 2000 g golonki bez skóry i kości
- 2 łyżeczki żelatyny
- 8 łyżek zimnej wody
- 2 płaskie łyżki soli
- 2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
- 2 łyżeczki granulowanego czosnku
- 4 listki laurowe
- 8 ziarenek ziela angielskiego
Wykonanie
- Golonkę pokrój na kawałki mniej więcej 2 x 2 cm i przełóż do sporej miski.
- Do miseczki wsyp żelatynę i dodaj wodę. Odstaw do namoczenia na 10 minut.
- Do mięsa dodaj wszystkie sól, pieprz i czosnek, wlej żelatynę.
- Wszystko bardzo dokładnie wymieszaj.
- Tak przygotowanym mięsem wypełnij wszystkie 4 słoiku.
- Przy pomocy łyżki ugnieć mięso w słoiku. Na górze powinno zostać około 2-3 cm wolnej przestrzeni.
- W każdym słoiku umieść listek i 2 ziarnka ziela.
- Słoiki dobrze zakręć.
- Włóż je do szerokiego garnka wyłożonego ściereczką kuchenną.
- Zalej zimną wodą do wysokości mniej więcej 3/4 słoików.
- Zagotuj do momentu wrzenia wody i parz przez 2,5 godziny na małym ogniu pod przykryciem.
- Garnek ze słoikami wewnątrz odstaw do wystygnięcia.
- W razie potrzeby uzupełnij wodę w garnku.
- Po około 24 godzinach ponownie zagotuj do momentu wrzenia wody i parz przez 2,5 godziny na małym ogniu pod przykryciem.
- Odstaw do wystygnięcia.
- Słoiki przechowuj w lodówce.
Golonka ze słoika - konserwa mięsna |
Komentarze
Prześlij komentarz