Kiełbasa wieprzowo-drobiowa


domowa kiełbasa z tłuszczykiem
Kiełbasa wieprzowo-drobiowa


Wiem, że kiełbasy z piekarnika cieszą się na moim blogu olbrzymią popularnością. Wcale mnie to nie dziwi, bo są pyszne i proste do zrobienia. Dziś zapraszam na kiełbasę wieprzowo-drobiową, bo na moich social mediach często pojawiały się pytania o taką właśnie kiełbasę.

Ta wersja jest przegotowana tylko na zwykłej soli kamiennej - używaj tej Kłodawskiej, bo w składnikach nie ma antyzbrylaczy. Pamiętaj, że kiełbasa przygotowana bez użycia peklosoli nadaje się do  szybkiego spożycia. Jeśli nie zmierzasz jej zjeść szybko, możesz ją zamrozić. Natomiast, jeśli chcesz użyć peklosoli, dodaj jej taką samą ilość, jakiej ja używałam, czyli 40 g.

Mięso drobiowe nie jest tak kleiste jak wieprzowina, więc mieszanie mięsa z dodatkiem indyka wymaga więcej czasu, niż przy kiełbasie wieprzowej.

Filmik, jak przygotować taką domową kiełbasę znajdziesz na moim profilu na Instagramie → https://www.instagram.com/p/C-DeIR-o9Qo/


Przepisy na inne kiełbasy

Na blogu znajdziesz także przepisy na inne pyszne kiełbasy pieczone w piekarniku:


Więcej kulinarnych inspiracji na moim Instagramie

Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.



brązowa kiełbasa przekrojona na pół


Kiełbasa wieprzowo-drobiowa

Proporcje na 3 sztuki

Czas przygotowania: 2, 5 godziny + czas oczekiwania

Składniki:

  • 1000 g tłustej łopatki wieprzowej
  • 1000 g udźca z indyka 
  • 40 g soli kamiennej 
  • 4 g czarnego mielonego pieprzu
  • 3 g granulowanego czosnku
  • 1 łyżeczka ziaren gorczycy 
  • 60 ml wody


Dodatkowo:

  • osłonki białkowe o fi 50 mm (ok. 32 cm na 1 kiełbasę)
  • sznurek do wiązania


Wykonanie

  • Mięso z łopatki podziel na dwie części: tłustą i bez kawałków tłuszczu, czyli chudą.
  • Tłuste kawałki pokrój w drobną kostkę, a te chude w nieco większą ok. 1,5 x 1,5 cm.
  • Mięso z indyka pokrój na kawałki o wymiarach 1,5 x 1,5 cm.
  • Chude mięso z  łopatki i z indyka włóż do jednej miski, to tłuste do drugiej. 
  • Dodaj sól i bardzo dokładnie wymieszaj.
  • Miski przykryj i włóż do lodówki 12 godzin.
  • Po tym czasie dodaj do mięsa pozostałe przyprawy i wodę, wymieszaj.
  • Obydwa rodzaje mięsa przełóż do dużej miski i mieszaj przez około 15 minut. Ja robię to przy pomocy robota.
  • Osłonki potnij na kawałki o długości 32 cm.
  • Mocz je w wodzie przez 20 minut, a następnie mocno zwiąż jeden koniec.
  • Osłonki napełniaj mięsem, staraj się, żeby były napełniane ściśle i nie było pomiędzy kawałkami mięsa powietrza.
  • Kiełbasy ułóż na kratce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Zostaw je na godzinę w temperaturze pokojowej.
  • W każdej kiełbasie (w wierzchniej jej części) zrób 3 dziurki  przy pomocy wykałaczki.
  • Kiełbasy piecz w temperaturze 110 stopni C przez ok. 2 godziny,  do uzyskania 72 stopni C.  wewnątrz kiełbasy.
  • Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i zostaw do całkowitego wystudzenia, a następnie schowaj do lodówki.


gruba kiełbasa na drewnianej desce
Kiełbasa wieprzowo-drobiowa

Komentarze