Kiełbasa żywiecka podsuszana - bez wędzenia

kawałek przeciętej szerokiej kiełbasy
Kiełbasa żywiecka podsuszana - bez wędzenia
 

Kiełbasa żywiecka podsuszana - bez wędzenia, to kolejna domowa wędlina, której nie sposób się oprzeć. Przygotujesz ją tylko przy użyciu piekarnika, nie potrzebujesz w tym przypadku wędzarni. Uważam, że to jest super ułatwienie, bo nie każdy z nas jest w posiadaniu miejsca do wędzenia.

Z reguły moje domowe kiełbasy robię z użyciem peklosoli, ale jeśli jesteś jej przeciwnikiem i uważasz, że kiełbasa przygotowana tylko i wyłacznie na bazie zwykłej soli, to wystarczające zabezpieczenie przed bakteriami, etc. to oczywiście przygotuj ją bez peklosoli.

Pod przepisami na kiełbasy na moich social mediach zawsze toczą się zacięte dyskusje przeciwników i zwolenników używania peklosoli. Jedni uważają, że peklosól to trucizna, inni, że kiełbasa zrobiona bez peklosli, to trucizna. Niech każdy robi według swoich zasad, takie jest moje zdanie.


Przepisy na inne wędliny

Na blogu znajdziesz także przepisy na domowe wędliny:


Więcej kulinarnych inspiracji na moim Instagramie

Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.


podsuszana kiełbasa w kawałku na drewnianej desce


Kiełbasa żywiecka podsuszana - bez wędzenia

Czas przygotowania: 3 godziny + czas oczekiwania 

Proporcje na 4 kiełbasy 

Składniki:

  • 1500 g szynki wieprzowej
  • 750 g karkówki wieprzowej
  • 40 g peklosoli
  • 2,5 g suszonego czosnku 
  • 2,5 g cukru
  • 3,5 g gałki
  • 4,5 g pieprzu
  • 90 g wody


Wykonanie

  • Mięso podziel na 2 klasy:  klasę 1, czyli bez tłuszczu i klasę 2, czyli z tłuszczem.
  • Klasę 1 pokrój w kostkę o wielkości mniej więcej 2 x 2 cm i włóż do miski, a klasę 2 w drobną kostkę i  włóż do drugiej miski.
  • Część peklosoli wsyp do klasy 1, a resztę do klasy 2. Mięso dokładnie wymieszaj z solą.
  • Miski z mięsem przykryj i wstaw do lodówki na 24 godziny.
  • Po tym czasie mięso przełóż do jednej miski, wlej wodę i dodaj przyprawy. 
  • Wszystko bardzo dokładnie mieszaj do momentu, aż mięso będzie mocno kleiste. Ja to robię przy pomocy robota z hakiem.
  • Osłonki o fi 61 mm potnij na 4 odcinki o długości 35 cm. Mocz je wodzie przez 30 minut.
  • Dokładnie zawiąż jeden koniec osłonki i napełniaj ją mięsem. Osłonki muszą być bardzo ściśle napełnione.
  • Zawiąż drugi koniec osłonki i przy pomocy wykałaczki w każdej kiełbasie zrób 3 dziurki.
  • Kiełbasy ułóż na kratce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piecz w piekarniku nagrzanym do 100 stopni C (termoobieg) przez około 2 godziny do uzyskania w środku kiełbasy 68 stopni C. W tym celu wbij w jedną z kiełbas termometr.
  • Po upieczeniu kiełbasy wystudź i powieś w przewiewnym miejscu na 72 godziny.


Komentarze