Kurki w śmietanie z ziemniakami
Kurki w śmietanie z ziemniakami |
Kurki w śmietanie z ziemniakami, to dla mnie idealny letni obiad. W sezonie kurkowym nic więcej mi do szczęścia nie jest potrzebne. A młode ziemniaki koniecznie muszą być gotowane na parze, bo taki sposób ich cieplnej obróbki zachowuje w nich najwięcej smaku i właściwości odżywczych.
Inne przepisy z kurkami na blogu
Na moim blogu znajdziesz także inne przepisy z tymi pysznymi grzybami w roli głównej:
- Grzanki z kurkami i jajkiem
- Kurki w sosie śmietanowym
- Jajecznica z kurkami
- Orkiszowe tagliatelle z kurkami w śmietanie
- Jesienna zapiekanka ziemniaczana z kurkami
Więcej kulinarnych inspiracji na moim Instagramie
Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.
Kurki w śmietanie z ziemniakami
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
- 500 g młodych ziemniaków
- 200 g kurek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- 200 g śmietany 30%
- sól
- pieprz
- koperek do posypania
Wykonanie
- Ziemniaki wymyj i ugotuj na parze.
- Wyczyść kurki: do miski wrzuć kurki, wsyp 2 łyżki mąki pszennej i wlej zimną wodę.
- Wymieszaj, odcedź na sitku i przelej zimną wodą.
- Cebulę i czosnek pokrój w kostkę.
- Na patelni rozpuść masło, wrzuć cebulę i czosnek, zeszklij na średnim ogniu.
- Wrzuć kurki przesmaż przez 2-3 minuty.
- Wlej kremówkę i duś na małym ogniu przez 5 minut.
- Dodaj przyprawy i posyp koperkiem.
- Gorące ziemniaki pokrój na ćwiartki i polej sosem kurkowym.
Fajny przepis, grzybki z ziemniakami są pyszne
OdpowiedzUsuńTo prawda :)
Usuń