Kurki w śmietanie z ziemniakami

Kurki w śmietanie z ziemniakami
 

Kurki w śmietanie z ziemniakami, to dla mnie idealny letni obiad. W sezonie kurkowym nic więcej mi do szczęścia nie jest potrzebne. A młode ziemniaki koniecznie muszą być gotowane na parze, bo taki sposób ich cieplnej obróbki zachowuje w nich najwięcej smaku i właściwości odżywczych.

Jeśli chcesz, grzyby możesz pokroić na mniejsze kawałki. Ja lubię czuć grzyby pod tak zwanym zębem, więc zawsze zostawiam je w całości, ewentualnie jeśli trafi mi się jakiś duży okaz, to przecinam go na pół.

Polecam Ci też mój sposób na czyszczenie kurek, który podaję poniżej. Kurki i ziemia czy też piasek bardzo się lubią i czasami ich czyszczenie to trudna sprawa. A okazuje się, że mąka pszenna i zimna woda, to najlepsze rozwiązanie na pozbycie się nieczystości.


Inne przepisy z kurkami na blogu

Na moim blogu znajdziesz także inne przepisy z tymi pysznymi grzybami w roli głównej:


Więcej kulinarnych inspiracji na moim Instagramie

Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.




Kurki w śmietanie z ziemniakami

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:

  • 500 g młodych ziemniaków
  • 200 g kurek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 200 g śmietany 30%
  • sól
  • pieprz 
  • koperek do posypania


Wykonanie

  • Ziemniaki wymyj i ugotuj na parze.
  • Wyczyść kurki: do miski wrzuć kurki, wsyp 2 łyżki mąki pszennej i wlej zimną wodę. 
  • Wymieszaj, odcedź na sitku i przelej zimną wodą.
  • Cebulę i czosnek pokrój w kostkę.
  • Na patelni rozpuść masło, wrzuć cebulę i czosnek,  zeszklij na średnim ogniu.
  • Wrzuć kurki przesmaż przez 2-3 minuty.
  • Wlej kremówkę i duś na małym ogniu przez 5 minut.
  • Dodaj przyprawy i posyp koperkiem.
  • Gorące ziemniaki pokrój na ćwiartki i polej sosem kurkowym.



Komentarze

Prześlij komentarz