Pasta z bobu z fetą
Pasta z bobu z fetą |
Pasta z bobu z fetą, to jedna z moich ulubionych letnich past warzywnych. W sezonie na bób zawsze kilkukrotnie pojawia się ona na naszym stole. Robię ją w różnych wersjach, a tym razem zapraszam Cię na wersję z serem feta. Pamiętaj, że ten ser jest sam w sobie słony, więc sól do pasty trzeba dozować ostrożnie.
Pasta jest bardzo prosta do zrobienia, bo wystarczy tylko zblendować wszystkie składniki, natomiast trzeba troszkę cierpliwości i czasu przy obieraniu bobu z łupinek. Wiem, że niektórzy jedzą bób ze skórką, my natomiast wolimy bez. Taki bób w łupinkach jest zdecydowanie bardziej ciężkostrawny. Tutaj wybór należy do Ciebie.
Filmik, jak zrobić pastę znajdziesz na moim Ig → https://www.instagram.com/reel/C9P6heHIk5P/.
Inne pasty do chleba na blogu
Więcej kulinarnych inspiracji na moim Instagramie
Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.
Pasta z bobu z fetą
Czas przygotowania: 10 minut
Składniki:
- 150 g bobu bez skórki
- 60 g oliwy EV*
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki soku z cytryny
- 50 g sera feta
- sól
- pieprz
* gdyby pasta była za gęsta, dodaj więcej oliwy
Wykonanie
- Bób ugotuj na parze.
- Obierz go ze skórek.
- Wrzuć bób do blendera, wlej oliwę, wzuć pokrojony czosnek, dodaj sok z cytryny, sól i pieprz.
- Wszystko dokładnie zblenduj, a następnie dodaj pokruszoną fetę.
- Przełóż na miskę, wyrównaj i polej oliwą.
Komentarze
Prześlij komentarz