Pasta z bobu z fetą


zielona pasta warzywna w beżowej misce
Pasta z bobu z fetą


Pasta z bobu z fetą, to jedna z moich ulubionych letnich past warzywnych. W sezonie na bób zawsze kilkukrotnie pojawia się ona na naszym stole. Robię ją w różnych wersjach, a tym razem zapraszam Cię na wersję z serem feta. Pamiętaj, że ten ser jest sam w sobie słony, więc sól do pasty trzeba dozować ostrożnie.

Pasta jest bardzo prosta do zrobienia, bo wystarczy tylko zblendować wszystkie składniki, natomiast trzeba troszkę cierpliwości i czasu przy obieraniu bobu z łupinek. Wiem, że niektórzy jedzą bób ze skórką, my natomiast wolimy bez. Taki bób w łupinkach jest zdecydowanie bardziej ciężkostrawny. Tutaj wybór należy do Ciebie.

Filmik, jak zrobić pastę znajdziesz na moim Ig → https://www.instagram.com/reel/C9P6heHIk5P/.


Inne pasty do chleba na blogu

Na blogu znajdziesz także inne propozycje z przepisami na pasty do chleba:

Więcej kulinarnych inspiracji na moim Instagramie

Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.



warzywna pasta z bobu w ceramicznej misce


Pasta z bobu z fetą

Czas przygotowania: 10 minut

Składniki:

  • 150 g bobu bez skórki
  • 60 g oliwy EV*
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 50 g sera feta
  • sól
  • pieprz

* gdyby pasta była za gęsta, dodaj więcej oliwy


Wykonanie

  • Bób ugotuj na parze.
  • Obierz go ze skórek.
  • Wrzuć bób do blendera, wlej oliwę, wzuć pokrojony czosnek, dodaj sok z  cytryny, sól i pieprz.
  • Wszystko dokładnie zblenduj, a następnie dodaj pokruszoną fetę.
  • Przełóż na miskę, wyrównaj i polej oliwą.


pasta z bobu z oliwa i natką pietruszki

Komentarze