Sernik na zimno z borówkami amerykańskimi

biały sernik z niebieską galaretką
Sernik na zimno z borówkami amerykańskimi
 

Sernik na zimno z borówkami amerykańskimi, to idealny deser na nasze upalne lato. Jego przygotowanie nie wymaga włączania piekarnika, a jedynie troszkę cierpliwości, zanim bardzo dobrze stężeje.

Tym razem mój sernik nieco urozmaiciłam - dzieciaki są tym urozmaiceniem zachwycone - i do środka dodałam galaretkę o smaku borówek amerykańskich i o pięknym niebieskim kolorze. Takie ciacho pięknie wygląda na stole i od razu przyciąga nasz wzrok.

Przy okazji przypominam, że żelatyna, którą wykorzystasz do zrobienia sernika na zimno czy też do innych deserów, może mieć inną moc, w zależności od producenta. Dlatego zawsze, zanim zaczniesz szykować deser, sprawdź na opakowaniu jaką ilość żelatyny zaleca użyć producent. 

Filmik, jak przygotować taki sernik na zimno znajdziesz na moim profilu na Ig → https://www.instagram.com/reel/C9sQ0iSou96/


Przepisy na serniki na zimno

Na moim blogu znajdziesz też inne przepisy na serniki bez pieczenia:


Więcej kulinarnych inspiracji na moim Instagramie

Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.




Sernik na zimno z borówkami amerykańskimi

Czas przygotowania: 60 minut + czas oczekiwania
Proporcje na formę 24 x 24 cm
Składniki
Warstwa z biszkoptami:
  • 110 g okrągłych biszkoptów
  • 150 ml letniej wody
  • sok z 1/2 cytryny

Warstwa serowa:
  • 500 g sera z wiaderka
  • 125 g mascarpone
  • 4 czubate łyżki cukru pudru
  • sok  z  1/2 cytryny
  • 330 ml kremówki 30%
  • 6 łyżeczek żelatyny*
*Żelatyny mogą mieć różną moc, sprawdź na opakowaniu ile musisz jej użyć na kg masy.

Warstwa owocowa
  • 1 galaretka o smaku borówek amerykańskich
  • 350 ml wody
  • 300 g borówek

Wykonanie

  • Dzień lub co najmniej 5 godzin przed szykowaniem sernika przygotuj galaretkę o smaku borówek. 
  • Do płaskiej miski wlej 350 ml wrzątku, wsyp galaretkę i dokładnie wymieszaj, aż do rozpuszczenia się żelatyny.
  • Odstaw do wystudzenia, a następnie włóż do lodówki.

Masa sernikowa

  • W szklance wymieszaj wodę z sokiem cytrynowym.
  • Biszkopty ułóż w formie skrop wodą z cytryną.
  • Żelatynę do masy serowej namocz w 1/2 szklanki zimnej wody. Po 10 minutach delikatnie podgrzej ją w mikrofali przez kilkanaście sekund, żelatyna nie może się zagotować, bo straci właściwości żelujące. Dokładnie wymieszaj.
  • W misce umieść ser, mascrapone, cukier puder. Wszystko miksuj przez 2-3 minuty.
  • Następnie wlej kremówkę i miksuj, aż masa zgęstnieje.
  • Na koniec do przestudzonej żelatynę włóż 2 łyżki masy serowej, wymieszaj.
  • Wlej do pozostałej masy i zmiksuj do połączenia składników.
  • Galaretkę z borówek wyjmij z lodówki i pokrój w misce w małą kostkę. 
  • Wymieszaj ją z masą  serową.
  • Masę wyłóż na biszkopty.
  • Formę włóż do lodówki, aby masa stężała.

Warstwa owocowa

  • Do miski wlej 350 ml wrzątku, wsyp galaretkę i dokładnie wymieszaj, aż do rozpuszczenia się żelatyny.
  • Odstaw do wystudzenia, a następnie włóż do lodówki.
  • Zimną tężejącą galaretkę wylej na sernik.
  • Poukładaj w niej borówki.
  • Formę włóż na noc do lodówki.


sernik bez pieczenia na niebieskim talerzu
Sernik na zimno z borówkami amerykańskimi

Komentarze