Carpaccio z pieczarek
Carpaccio z pieczarek |
Jadasz pieczarki na surowo? Jeśli nie, to zdecydowanie czas to zmienić. Ja wiem, że uważa się, że grzybów nie wolno jeść na surowo, ale z pieczarkami jest inaczej. Zdecydowanie warto ich spróbować w takiej postaci. Najlepiej przygotować z nich właśnie carpaccio. Wystarczy je cieniutko pokroić w plasterki, polać aromatycznym sosem na bazie oliwy z dodatkiem czosnku i natki i pyszne danie jest gotowe.
Warto pamiętać, żeby do carpaccio z pieczarek użyć bardzo świeżych grzybów. Muszą być jędrne. białe, beż żadnych plamek czy uszkodzeń. Nie trzeba też ich obierać ze skórki, bo właśnie pod nią znajduje się dużo wartości odżywczych.
Pieczarki na blogu
- faszerowane pieczarki na grilla
- najprostszy sos pieczarkowy
- makaron z kurczakiem i pieczarkami
- pieczarki Portobello ze szparagami
Więcej kulinarnych inspiracji na moim Instagramie
Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.
Carpaccio z pieczarek
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
- 6 - 8 świeżych pieczarek
- 4 łyżki oliwy
- 1 mały ząbek czosnku
- sól
- 1/2 łyżeczki ziarenek kolorowego pieprzu
- 2 łyżki posiekanej natki
- sok z połowy cytryny
- garść rukoli
- parmezan do starcia
- szczypta płatków chili
Wykonanie
- Do moździerza wlej oliwę, dodaj pokojony na kawałki ząbek czosnku, sól, ziarenka pieprzu i natkę.
- Wszystko utrzyj na w miarę jednolitą masę.
- Wlej sok z cytryny i wymieszaj.
- Pieczarki pokrój na cienkie plasterki - ja używam do tego mandoliny - i ułóż na talerzu.
- Ułóż na nich listki rukoli.
- Polej je sosem, następnie posyp płatkami parmezanu. Ja robię je przy pomocy obieraczki do warzyw.
- Na koniec posyp płatkami chili.
Carpaccio z pieczarek |
Komentarze
Prześlij komentarz