Chutney z jabłek
Chutney z jabłek |
Chutney z jabłek, to pyszny dodatek do dań z różnego rodzaju mięsa i nie tylko. Ten sos można użyć, jako glazurę do posmarowania mięsa przed pieczeniem. Według mnie wspaniale też smakuje z serami dojrzewającymi i pleśniowymi. Z reguły podaje się go na zimno, ale dobrze smakuje również na ciepło.
W sezonie na jabłka warto zrobić sobie kilka słoiczków na zimę. Do chutneya najlepiej wybrać soczyste i kwaskowe jabłka, takie idealnie sprawdzą się w duecie z mięsem i będą doskonale kontrastowały z rodzynkami i korzennymi przyprawami.
Jeśli chcesz przechować chutney do zimy, zamknij go w słoiczkach. Gorący sos włóż do czystych i suchych słoiczków, dokładnie zakręć i pasteryzuj przez 10 minut.
Filmik, jak zrobić taki jabłkowy sos do mięsa i nie tylko, znajdziesz na moim profilu na Instagramie → https://www.instagram.com/p/C-S3wCxIVe3/
Inne dodatki do mięs na blogu
Na moim blogu znajdziesz także inne sosy i przetwory, które wspaniale smakują, jako dodatek do mięsa. Kliknij w linki poniżej:
- Ajvar (ajwar) bałkańska pasta warzywna
- Domowa harissa, ostra pasta z chili
- Konfitura z czerwonej cebuli
- Chutney śliwkowy
Więcej kulinarnych inspiracji na moim Instagramie
Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.
Chutney z jabłek
Czas przygotowania: 60 minut
Składniki:
- 1000 g jabłek
- 1 duża cebula
- kawałek świeżego imbiru (ok. 5 cm)
- 150 g cukru
- 100 g rodzynek
- szczypta soli
- pieprz
- 2 goździki
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- szczypta chili
- 150 ml octu winnego
Wykonanie
- Jabłka obierz ze skórki, usuń gniazdka nasienne i pokrój owoce w kostkę.
- Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę, a imbir w drobniutką kostkę.
- Jabłka wrzuć do garnka, dodaj cebulę, imbir, rodzynki i wsyp cukier. Wymieszaj.
- Gotuj na malutkim ogniu, aż owoce puszczą sok i lekko zmiękną.
- Wlej ocet i dodaj przyprawy, wymieszaj i gotuj, aż jabłka się lekko rozpadną.
Chutney z jabłek |
Komentarze
Prześlij komentarz