Chutney z jabłek

kawałki jabłek z rodzynkami
Chutney z jabłek


Chutney z jabłek, to pyszny dodatek do dań z różnego rodzaju mięsa i nie tylko. Ten sos można użyć, jako glazurę do posmarowania mięsa przed pieczeniem. Według mnie wspaniale też smakuje z serami dojrzewającymi i pleśniowymi. Z reguły podaje się go na zimno, ale dobrze smakuje również na ciepło. 

W sezonie na jabłka warto zrobić sobie kilka słoiczków na zimę. Do chutneya najlepiej wybrać soczyste i kwaskowe jabłka, takie idealnie sprawdzą się w duecie z mięsem i będą doskonale kontrastowały z rodzynkami i korzennymi przyprawami.

Jeśli chcesz przechować chutney do zimy, zamknij go w słoiczkach. Gorący sos włóż do czystych i suchych słoiczków, dokładnie zakręć i pasteryzuj przez 10 minut.

Filmik, jak zrobić taki jabłkowy sos do mięsa i nie tylko, znajdziesz na moim profilu na Instagramie → https://www.instagram.com/p/C-S3wCxIVe3/  


Inne dodatki do mięs na blogu

Na moim blogu znajdziesz także inne sosy i przetwory, które wspaniale smakują, jako dodatek do mięsa. Kliknij w linki poniżej:


Więcej kulinarnych inspiracji na moim Instagramie

Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.


ugotowane kawałki jabłek w szklanej misce


Chutney z jabłek 

Czas przygotowania: 60 minut

Składniki:

  • 1000 g jabłek 
  • 1 duża cebula
  • kawałek  świeżego imbiru (ok. 5 cm)
  • 150 g cukru
  • 100 g rodzynek
  • szczypta soli
  • pieprz
  • 2  goździki
  • 4 ziarenka ziela angielskiego 
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • szczypta chili
  • 150 ml  octu winnego 


Wykonanie

  • Jabłka obierz ze skórki, usuń gniazdka nasienne i pokrój owoce w kostkę.
  • Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę, a imbir w drobniutką kostkę.
  • Jabłka wrzuć do garnka, dodaj cebulę, imbir, rodzynki i wsyp cukier. Wymieszaj.
  • Gotuj na malutkim ogniu, aż owoce puszczą sok i lekko zmiękną.
  • Wlej ocet i dodaj przyprawy, wymieszaj i gotuj, aż jabłka się lekko rozpadną. 


Chutney z jabłek

Komentarze