Dżem z nektarynek z imbirem
Dżem z nektarynek z imbirem |
Dżem z nektarynek z imbirem z dodatkiem skórki cytrynowej, to wspaniały i prosty sposób na zamkniecie aromatycznego lata w słoiku. Jeśli lubisz nektarynki, to serdecznie polecam Ci tę wersję. Na blogu znajdziesz także pyszną konfiturę z nektarynek. Konfitura jest zdecydowanie słodsza, niż dżem, a ja uwielbiam w niej te duże kawałki owoców.
Dżem, tak samo, jak i konfitura są przetworami, które nie wymagają pasteryzacji. Zawierają dużo cukru, który sam w sobie jest wspaniałym konserwantem. Natomiast ważne jest, aby słoiki były wyparzone i suche, nakrętki bez rdzy i uszkodzeń, a rant słoika czysty i bez resztek dżemu czy konfitury. Zakrętki trzeba dobrze dokręcić, a słoiki postawić, na przykład na blacie kuchennym denkami do dołu, żeby się dobrze zassały.
Filmik, jak zrobić taki dżem z nektarynek znajdziesz na moim Instagramie → https://www.instagram.com/p/C_Qq2QKIorU/.
Inne przepisy na dżemy
Na moim blogu znajdziesz także inne przepisy na owocowe dżemy, żeby przejść do któregoś z nich kliknij w linki poniżej:
- Dżem z nektarynek bez cukru
- Dżem truskawkowy z ananasem i rozmarynem
- Dżem z czerwonej porzeczki
- Dżem rabarbarowy
Więcej kulinarnych inspiracji na moim Instagramie
Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.
Dżem z nektarynek z imbirem
Składniki:
- 1200 g nektarynek
- 300 g trzcinowego cukru
- 4-cm kawałek imbiru
- starta skórka z 1 cytryny
Wykonanie
- Nektarynki przekrój na ćwiartki, wyjmij pestki, a miąższ pokrój w kostkę.
- Owoce wrzuć do garnka o grubszym dnie i zasyp cukrem.
- Wymieszaj i odstaw a 2-3 godziny, żeby owoce puściły sok. W tym czasie raz na jakiś czas owoce przemieszaj.
- Imbir obierz i pokrój w drobną kosteczkę. Wrzuć do owoców razem ze skórką cytrynową. Wymieszaj.
- Gotuj owoce na małym ogniu pod przykryciem.
- Gdy puszcza jeszcze więcej soku, zdejmij pokrywkę i gotuj, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
- Gorące owoce przełóż do wypatrzonych słoików, dokładnie zakręć i ustaw do góry nogami, aż do wystygnięcia.
Dżem z nektarynek z imbirem |
Komentarze
Prześlij komentarz