Dżem z nektarynek z imbirem

kawałki owoców w szklanym słoiku
Dżem z nektarynek z imbirem
 

Dżem z nektarynek z imbirem z dodatkiem skórki cytrynowej, to wspaniały i prosty sposób na zamkniecie aromatycznego lata w słoiku. Jeśli lubisz nektarynki, to serdecznie polecam Ci tę wersję. Na blogu znajdziesz także pyszną konfiturę z nektarynek. Konfitura jest zdecydowanie słodsza, niż dżem, a ja uwielbiam  w niej te duże kawałki owoców.

Dżem, tak samo, jak i konfitura są przetworami, które nie wymagają pasteryzacji. Zawierają dużo cukru, który sam w sobie jest wspaniałym konserwantem. Natomiast ważne jest, aby słoiki były wyparzone i suche,  nakrętki bez rdzy i uszkodzeń, a rant słoika czysty i bez resztek dżemu czy konfitury. Zakrętki trzeba dobrze dokręcić, a słoiki postawić, na przykład na blacie kuchennym denkami do dołu, żeby się dobrze zassały.

Filmik, jak zrobić taki dżem z nektarynek znajdziesz na moim Instagramie → https://www.instagram.com/p/C_Qq2QKIorU/.


Inne przepisy na dżemy

Na moim blogu znajdziesz także inne przepisy na owocowe dżemy, żeby przejść do któregoś z nich kliknij w linki poniżej:


Więcej kulinarnych inspiracji na moim Instagramie

Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.




Dżem z nektarynek z imbirem

Czas przygotowania: 3 - 4 godziny + czas oczekiwania
Proporcje na 3 słoiki o poj. 300 ml

Składniki:

  • 1200 g nektarynek
  • 300 g trzcinowego cukru
  • 4-cm kawałek imbiru
  • starta skórka z 1 cytryny


Wykonanie

  • Nektarynki przekrój na ćwiartki, wyjmij pestki, a miąższ pokrój w kostkę.
  • Owoce wrzuć do garnka o grubszym dnie i zasyp cukrem.
  • Wymieszaj i odstaw a 2-3 godziny, żeby owoce puściły sok. W tym czasie raz na jakiś czas owoce przemieszaj.
  • Imbir obierz i pokrój w  drobną kosteczkę. Wrzuć do owoców razem ze skórką cytrynową. Wymieszaj.
  • Gotuj owoce na małym ogniu pod przykryciem.
  • Gdy puszcza jeszcze więcej soku, zdejmij pokrywkę i gotuj, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
  • Gorące owoce przełóż do wypatrzonych słoików, dokładnie zakręć i ustaw do góry nogami, aż do wystygnięcia.


pokrojone nektarynki w syropie cukrowym
Dżem z nektarynek z imbirem

Komentarze