Kiełbasa paprykowa, idealna na grilla
Kiełbasa paprykowa, idealna na grilla |
Kiełbasa paprykowa jest idealna na grilla. Robi się ja dokładnie tak samo, jak klasyczną biała kiełbasę. Tutaj znajdziesz podobne przepisy na tę kiełbasę → Domowa biała kiełbasa i domowa biała kiełbasa wieprzowa. Do tej paprykowej dodaje się dwa rodzaje papryki: słodką i ostrą. Jeśli chcesz, żeby Twoja kiełbasa bardziej ostra, dodaj do niej trochę więcej ostrej papryki lub chili.
Pamiętaj, że kiełbasa przygotowana na zwykłej soli, a nie peklosoli nadaje się do szybkiego spożycia, szczególnie przy obecnie panujących upałach. Możesz ją także zamrozić po sparzeniu i całkowitym wystudzeniem. Potem rozmrażaj ją w lodówce.
Inne przepisy na grilla
Więcej kulinarnych inspiracji na moim Instagramie
Kiełbasa paprykowa, idealna na grilla
Czas przygotowania: 3,5 godziny
Składniki:
- 1,7 kg szynki wieprzowej
- 0,5 kg boczku
- 0,35 kg podgardla
Dodatkowo
- 45 g soli
- 3,5 g czarnego pieprzu
- 5 g majeranku
- 7 g czosnku
- 15 g papryki
- 2 g ostrej papryki
- 200 g zimnej wody
- jelita wieprzowe
Wykonanie
- Z szynki wykrój tłuszcz i błonki, mięso pokrój w kostkę.
- Boczek i podgardle również pokrój w kostkę. Do podgardla dorzuć tłuszcz i błonki z szynki.
- Szynkę przepuść przez szarpak, boczek zmiel na sitku 8 -10 mm., a podgardle na 4 mm.
- Do zmielonego podgardla wlej zimną wodę, dodaj wszystkie przyprawy bardzo dokładniej wymieszaj.
- Następnie połącz z pozostałym mięsem i wyrabiaj przez kilka minut, aż mięso będzie kleiste.
- Odstaw na 2-3 godziny.
- W międzyczasie jelita namocz w wodzie. Po 2 godzinach dokładnie je wypłucz pod bieżąca wodą.
- Na maszynkę do mięsa nałóż końcówkę do kiełbasy i nadziewaj jelita mięsem.
- Na koniec formuj w miarę równe kiełbaski.
- Kiełbasy parz w garnku w wodzie w temperaturze 82 stopni C, przez około 15 minut, aż do uzyskania 68 stopni C. wewnątrz kiełbasy.
- Gdy kiełbasa wystygnie ponacinaj ją w kratkę.
- Grilluj z obydwu stron na średnim ogniu, aż się ładnie przyrumieni.
Kiełbasa paprykowa, idealna na grilla |
Komentarze
Prześlij komentarz