Kiełbasa paprykowa, idealna na grilla

Kiełbasa paprykowa, idealna na grilla


Kiełbasa paprykowa jest idealna na grilla. Robi się ja dokładnie tak samo, jak klasyczną biała kiełbasę. Tutaj znajdziesz podobne przepisy na tę kiełbasę → Domowa biała kiełbasa domowa biała kiełbasa wieprzowa. Do tej paprykowej dodaje się dwa rodzaje papryki: słodką i ostrą. Jeśli chcesz, żeby Twoja kiełbasa bardziej ostra, dodaj do niej trochę więcej ostrej papryki lub chili.

Pamiętaj, że kiełbasa przygotowana na zwykłej soli, a nie peklosoli nadaje się do szybkiego spożycia, szczególnie przy obecnie panujących upałach. Możesz ją także zamrozić po sparzeniu i całkowitym wystudzeniem. Potem rozmrażaj ją w lodówce. 

Przed grillowaniem kiełbasę można jeszcze dodatkowo posmarować marynatą z ketchupu i oliwy, a filmik, jak zrobić taka paprykową kiełbasę znajdziesz na moim profilu na Ig → https://www.instagram.com/reel/C-qCsv9oS7Z/


Inne przepisy na grilla

Na moim blogu znajdziesz także inne pyszne pomysły na dania z grilla:

Więcej kulinarnych inspiracji na moim Instagramie

Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.




Kiełbasa paprykowa, idealna na grilla

Czas przygotowania: 3,5 godziny

Składniki:

  • 1,7 kg szynki wieprzowej 
  • 0,5 kg  boczku 
  • 0,35 kg podgardla

Dodatkowo

  •  45 g soli
  • 3,5 g czarnego pieprzu
  • 5 g majeranku
  • 7 g czosnku
  • 15 g papryki
  • 2 g ostrej papryki
  • 200 g zimnej wody 
  • jelita wieprzowe 


Wykonanie

  • Z szynki wykrój tłuszcz i błonki, mięso pokrój w kostkę.
  • Boczek i podgardle również pokrój w kostkę. Do podgardla dorzuć tłuszcz i błonki z szynki.
  • Szynkę przepuść przez szarpak, boczek zmiel na sitku 8 -10 mm., a podgardle na 4 mm.
  • Do zmielonego podgardla wlej zimną wodę, dodaj wszystkie przyprawy  bardzo dokładniej wymieszaj.
  • Następnie połącz z pozostałym mięsem i wyrabiaj przez kilka minut, aż mięso będzie kleiste.
  • Odstaw na 2-3 godziny.
  • W międzyczasie jelita namocz w wodzie. Po 2 godzinach dokładnie je wypłucz pod bieżąca wodą.
  • Na maszynkę do mięsa nałóż końcówkę do kiełbasy i nadziewaj jelita mięsem.
  • Na koniec formuj w miarę równe kiełbaski.
  • Kiełbasy parz w garnku w wodzie w temperaturze 82 stopni C, przez około 15 minut, aż do uzyskania 68 stopni C. wewnątrz kiełbasy.
  • Gdy kiełbasa wystygnie ponacinaj ją w kratkę.
  • Grilluj z obydwu stron na średnim ogniu, aż się ładnie przyrumieni.


Kiełbasa paprykowa, idealna na grilla


Komentarze