Kolorowa sałatka z zucchiolo

pokrojone warzywa w okrągłym zielonym zucchiolo
Kolorowa sałatka z zucchiolo

Kolorowa sałatka z zucchiolo, to pyszny pomysł na przekąskę czy lekką kolację. Zucchiolo to nowe warzywo, które niedawno się pojawiło na naszym rynku. Co to za cudo? To połączenie cukinii i ogórka, które wspaniale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Wyhodowali je hiszpańscy naukowcy, a ja zachodzę w głowę, czemu nazwali je po włosku? Ale zwał, jak zwał, jest bardzo smaczne i daje mnóstwo możliwości w kuchni. Moje pierwsze danie z zucchiolo w roli głównej, to zdrowa letnia sałatka z  dodatkiem fety. Oczywiście miseczkę z zucchiolo także zjadamy.

Filmik, jak przygotować tę warzywną sałatkę z zucchiolo znajdziesz na moim profilu na Ig → https://www.instagram.com/reel/C9DBmGfoJPz/


Więcej kulinarnych inspiracji na moim Instagramie

Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.


kostki warzyw z białą fetą


Kolorowa sałatka z zucchiolo

Czas przygotowania: 20 minut

Składniki:

  • 4 zucchiolo
  • 1 mała czerwona papryka
  • 1 mała żółta papryka
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1 mały zielony ogórek
  • kawałek fety
  • sól
  • pieprz
  • oliwa 
  • sok z cytryny
  • natka pietruszki


Wykonanie

  • Obydwie papryki, cebulę i ogórka pokrój w drobną kostkę.
  • Zucchiolo wydrąż przy pomocy łyżeczki, połowę miąższu również pokrój w drobną kostkę.
  • W misce wymieszaj wszystkie pokrojone warzywa, dodaj przyprawy, sok z cytryny i oliwę.
  • Tak przygotowanym farszem napełnij zucchiolo, posyp pokruszoną fetą i listkami natki.


zielone okrągłe warzywo nadziane papryką i fetą
Kolorowa sałatka z zucchiolo


Komentarze