Konfitura z nektarynek

plasterki nektarynek w syropie w różowej misce
Konfitura z nektarynek 
 

Konfitura z nektarynek, to pełne słońca lato zamknięte w słoiku. To przepis na prawdziwą konfiturę, tak jak się ją robiło kiedyś. Wymaga on czasu i cierpliwości, ale efekt końcowy rekompensuje to wszystko. 

Konfitura, to kawałki owoców, które gotuje się na malutkim ogniu w słodkim syropie owocowym przygotowanym z dodatkiem dużej ilości cukru. Niektóre stare przepisy mówią nawet o proporcjach 1: 1, czyli na kilogram owoców daje się kilogram cukru. Dla mnie to zdecydowanie za dużo, więc proporcje cukru w mojej konfiturze są zdecydowanie inne.

Do nektarynek dodałam sok z cytryny i z pomarańczy. Kwasowość cytrusów idealnie kontrastuje ze słodyczą nektarynek i dodanego cukru. W moim przepisie są też korzenne przyprawy, czyli cynamon, kardamon i goździki. Według mnie, to połączenie idealne.

Filmik, jak zrobić konfiturę z nektarynek znajdziesz na moim profilu na Instargarmie → https://www.instagram.com/reel/C-k4EaKIrY-/.


Konfitury na blogu

Na moim blogu znajdziesz więcej przepisów na konfitury z wykorzystaniem innych owoców. Kliknij w linki poniżej:



Więcej kulinarnych inspiracji na moim Instagramie

Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.



kawałki nektarynek w syropie z cukru


Konfitura z nektarynek

Proporcje na 3 słoiki o poj. 300 ml

Czas przygotowania: 180 minut + czas oczekiwania

Składniki:

  • 1000 g nektarynek
  • 400 g cukru
  • sok z 1/2 cytryny
  • sok z 1 dużej pomarańczy
  • kawałek kory cynamonu
  • 3 goździki
  • 1/2 łyżeczki kardamonu


Wykonanie

  • Najpierw nektarynki pokrój na ćwiartki, usuń pestkę, a potem pokrój owoce w plasterki.
  • Wrzuć je do garnka o grubym dnie, wsyp cukier, wymieszaj i odstaw na 2-3 godziny, raz na jakiś czas potrząsaj garnkiem.
  • Gdy owoce puszcza sok, wlej sok z cytryny i z pomarańczy.
  • Odstaw na kolejne 2-3 godziny, raz na jakiś czas mieszaj, żeby cukier się rozpuścił.
  • Garnek ustaw na  kuchence i gotuj na małym ogniu, aż sok zacznie wrzeć.
  • Owoce odcedź, a sok zredukuj na średnim ogniu mniej więcej o 1/3.
  • Wrzuć do niego nektarynki, dodaj przyprawy i gotuj bez przykrycia na małym ogniu przez godzinę. Odstaw.
  • Następnego dnia gotuj na małym ogniu przez godzinę, jeśli owoce  będą lekko szkliste, a syrop w miarę gęsty, możesz je przekładać do słoików.
  • Jeśli uznasz, że owoce nie są jeszcze gotowe, gotuj kolejną godzinę, lub jeśli będzie taka potrzeba, dłużej.
  • Gorące owoce przełóż do wyparzonych suchych słoików.
  • Dokładnie zakręć słoiki i ustaw denkami do dołu, żeby się zamknęły.


kawałki nektarynek w szklanej miseczce
Konfitura z nektarynek 

Komentarze