Konfitura z nektarynek
Konfitura z nektarynek |
Konfitura z nektarynek, to pełne słońca lato zamknięte w słoiku. To przepis na prawdziwą konfiturę, tak jak się ją robiło kiedyś. Wymaga on czasu i cierpliwości, ale efekt końcowy rekompensuje to wszystko.
Konfitura, to kawałki owoców, które gotuje się na malutkim ogniu w słodkim syropie owocowym przygotowanym z dodatkiem dużej ilości cukru. Niektóre stare przepisy mówią nawet o proporcjach 1: 1, czyli na kilogram owoców daje się kilogram cukru. Dla mnie to zdecydowanie za dużo, więc proporcje cukru w mojej konfiturze są zdecydowanie inne.
Do nektarynek dodałam sok z cytryny i z pomarańczy. Kwasowość cytrusów idealnie kontrastuje ze słodyczą nektarynek i dodanego cukru. W moim przepisie są też korzenne przyprawy, czyli cynamon, kardamon i goździki. Według mnie, to połączenie idealne.
Filmik, jak zrobić konfiturę z nektarynek znajdziesz na moim profilu na Instargarmie → https://www.instagram.com/reel/C-k4EaKIrY-/.
Konfitury na blogu
Na moim blogu znajdziesz więcej przepisów na konfitury z wykorzystaniem innych owoców. Kliknij w linki poniżej:
- Konfitura z pigwy z żurawiną
- Konfitura ze śliwek i fig
- Konfitura agrestowa
- Konfitura wiśniowo-rabarbarowa z kardamonem
- Konfitura pomarańczowa z kardamonem
- Konfitura cytrynowa z cynamonem
Więcej kulinarnych inspiracji na moim Instagramie
Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.
Konfitura z nektarynek
Proporcje na 3 słoiki o poj. 300 ml
Czas przygotowania: 180 minut + czas oczekiwania
Składniki:
- 1000 g nektarynek
- 400 g cukru
- sok z 1/2 cytryny
- sok z 1 dużej pomarańczy
- kawałek kory cynamonu
- 3 goździki
- 1/2 łyżeczki kardamonu
Wykonanie
- Najpierw nektarynki pokrój na ćwiartki, usuń pestkę, a potem pokrój owoce w plasterki.
- Wrzuć je do garnka o grubym dnie, wsyp cukier, wymieszaj i odstaw na 2-3 godziny, raz na jakiś czas potrząsaj garnkiem.
- Gdy owoce puszcza sok, wlej sok z cytryny i z pomarańczy.
- Odstaw na kolejne 2-3 godziny, raz na jakiś czas mieszaj, żeby cukier się rozpuścił.
- Garnek ustaw na kuchence i gotuj na małym ogniu, aż sok zacznie wrzeć.
- Owoce odcedź, a sok zredukuj na średnim ogniu mniej więcej o 1/3.
- Wrzuć do niego nektarynki, dodaj przyprawy i gotuj bez przykrycia na małym ogniu przez godzinę. Odstaw.
- Następnego dnia gotuj na małym ogniu przez godzinę, jeśli owoce będą lekko szkliste, a syrop w miarę gęsty, możesz je przekładać do słoików.
- Jeśli uznasz, że owoce nie są jeszcze gotowe, gotuj kolejną godzinę, lub jeśli będzie taka potrzeba, dłużej.
- Gorące owoce przełóż do wyparzonych suchych słoików.
- Dokładnie zakręć słoiki i ustaw denkami do dołu, żeby się zamknęły.
Konfitura z nektarynek |
Komentarze
Prześlij komentarz